Vesli Klark deli savete Prištini: Dok je Kfor na Kosovu...

Kosovske vlasti bi, dok je Kfor na Kosovu, trebalo da koriste sredstva za ekonomski razvoj umesto za finansiranje oružanih snaga.

Izvor: Beta

Utorak, 15.05.2018.

21:20

Vesli Klark deli savete Prištini: Dok je Kfor na Kosovu...
Foto: Gettyimages

To je u Prištini izjavio bivši glavnokomandujući NATO snaga u Evropi, penzionisani američki general Vesli Klark.

Klark je na konferenciji za novinare rekao da želi da Kosovo postane deo Evropske unije (EU), ali da smatra da bi bilo dobro da studenti ostanu i rade na Kosovu.

"Mi još uvek ovde imamo KFOR kako bi obezbedio sigurnost Kosova. Ja mislim da ljudi koji su služili u OVK 20 godina ranije i koji su formirali policiju imaju odličnu vezu. Ali kada bi bio na Kosovu i mogao da računam na odbranu od strane KFOR-a i NATO-a smatrao bih opravdanim da sredstva Vlade idu u ekonomski razvoj umesto da se troše za oružane snage", kazao je Clark.

Prema njegovim rečima, najbolji način da se obezbedi budućnost Kosova kao nezavisne i demokratske države jeste putem ekonomskog razvoja.

"Ja bih podstakao ljude sa Kosova da razmišljaju o odbrani i ekonomskim uslovima, da zadrže neke od mladih ovde, da im daju mogućnost zapošljavanja, da investiraju u mlade, da investiraju u infrastrukturu i dok je NATO ovde zarad sigurnosti, dozvolite da se oni time bave i rade svoj posao", kazao je Klark.

Bivši komandant NATO je rekao da će doći vreme kada će Kfor otići ali je dodao da to vreme nije još došlo.

Američki general je rekao da bi voleo da vidi sporazum između Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, da Kosovo ima sedište u UN i konačno zajedno sa Srbijom da budu članice EU i dodao kako nema nikakvog razloga zašto Kosovo i Srbija ne bi mogli da budu dobri susedi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: