"Alija se sigurno barem jednom prevrnuo u grobu"

Rat Mosada i Hamasa, političke likvidacije, atentati i terorizam koje izvodi Izrael širom sveta i nisu neka vest.

Izvor: B92

Utorak, 15.05.2018.

10:36

Međutim, ukoliko napišete da su pilota i muslimanskog stručnjaka iz Tunisa 2016. godine u samom Tunisu, za račun Izraela ubili muslimani iz Bosne i Hercegovine (preciznije iz Sarajeva) i da će taj zločin prikrivati Bakirova muslimanska vlast u Sarajevu, to je vest, navodi sarajevski analitičar Dževad Galijašević.

On je to napisao u autorskom tekstu "Rat Mosada i Hamasa u Tunisu - tajna sarajevskih ubica", za portal Analitički forum (www.anfor.org), uz ocenu da se od takve vesti "veliki zaljubljenik Homeinija i Islamske revolucije, Alija Izetbegović, sigurno barem jednom prevrnuo u grobu".

Ipak, dodao je Galijašević, Alija je veći deo svojih ratnih ambicija u najbitnijem delu rata u BiH, realizovao uz pomoć iranske šiitske vlasti.

Prema njegovim rečima, dokumentacija koju je povodom ove likvidacije iz 2016. godine, a koja je kvalifikovana kao "terorizam u obliku složenog krivičnog dela", Tunis poslao Hrvatskoj, svedoči o tome da je Alem Čamdžić, uz pomoć Elvira Šarca, ubio inženjera i pilota pred njegovom kućom i da su to izvršili za potrebe izraelske tajne službe, kojoj pripadaju i za koju "rade".

Galijašević navodi da je Čamdžić bio diverzant Armije BiH tokom 90-ih godina, kao i da o mogućnosti da su ga izraelske tajne službe vrbovale da ubija za njih, ne govori niko u Sarajevu, ali je svima jasno da BiH ima problem loše uređenog sistema bezbednosti.

"OBA-OSA je pravljena kao 'britanski projekat' i potpuno je zavisna i usmeravana sa tog nivoa pa je i moguće da stranci u BiH rade šta hoće pa čak i da regrutuju lokalne diverzante i profesionalne ubice. Istina, ni ideologija ni vera stranim tajnim službama kod vrbovanja nisu bitne", piše Galijašević.

Kad je reč o Mosadu i specijalnim operacijama u svetu, piše ovaj analitičar iz Sarajeva, vlada Izraela nikad ne komentariše takve slučajeve u kojima se optužuju, pa ih i ne demantuje.

"Svakako da su Izraelci sposobni za takve likvidacije i u prošlosti su imali niz uspešnih, ali i neuspešnih operacija. Među prvima su uveli praksu da bilo gde u svetu ubijaju političke protivnike", piše Galijašević i dodaje da se to nastavilo i u Tunisu, ali sa muslimanima iz Sarajeva kao egzekutorima.

On piše da su samo mediji u Tunisu u početku pisali o tome, a da su je objavili hrvatski mediji 13. marta ove godine, kada je Čamdžić uhapšen na zagrebačkom aerodromu prilikom presedanja leta iz Sarajeva za Beč.

Kako navodi, od tada je u ekstradicionom pritvoru čekao ishod postupka u kojem je hrvatsko pravosuđe trebalo da odlučiti hoće li ga izručiti Tunisu zbog učešća u ubistvu državljanina Tunisa, međutim time se priča ne završava jer postoji još jedna osoba umešana u ubistvo iz BiH za kojom tragaju vlasti u Tunisu, ali o njemu nema nikakvih informacija.

Čamdžić je nakon ratnih dešavanja na prostoru bivše SFRJ počeo da sarađuje sa američkom kompanijom MPRI koja se bavila obukom tadašnje vojske Federacije BiH i koja i danas radi pri Ministarstvu odbrane BiH pod imenom "Egbility", utičući za potrebe NATO-a na ukupno odbrambeno-bezbednosno okruženje u zemlji.

Nakon toga, Čamdžić je zastupao izraelsku kompaniju koja se bavila prodajom opreme za prisluškivanje i komunikacijskih sredstava, a potom je napustio Sarajevo.

Postupak u Hrvatskoj se vodi po međunarodnoj, Interpolovoj potjernici, a ne po "europskom nalogu za hapšenje", što podrazumeva da postoje još dve instance koje to moraju odobriti - Vrhovni sud Republike Hrvatske i ministar pravosuđa, piše Galijašević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: