Vlada Srbije želi film o Jasenovcu i glumce iz Holivuda

Vlada, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, spremna da finansira veliki filmski projekat o stradanju Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu, pišu “Novosti”.

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 15.05.2018.

08:09

Vlada Srbije želi film o Jasenovcu i glumce iz Holivuda
EPA/Antonio Bat

Prema saznanjima tog lista, država planira da izdvoji i do 20 miliona evra za snimanje igranog filma o zloglasnom stratištu u NDH i da angažuje eminentne predstavnike sedme umetnosti, uključujući i neka poznata imena iz Holivuda.

Kako pišu "Večernje novosti", na takav potez Vlada se odlučila iz najmanje dva razloga - najpre zbog toga što do sada niko nije na adekvatno ozbiljan način predstavio filmski razmeru te tragedije, ali i zbog toga što u poslednje vreme postoje kontinuirani pokušaji da se umanje razmere stradanja Srba u tom zloglasnm logoru.

Na ideju da ekranizuje jasenovačku tragediju pre nekoliko godina došao je Tihomir Stanić i za reditelja izabrao Đorđa Kadijevića. Razlog je bio, kaže Kadijević, taj što je po majci Hrvat, po ocu Srbin, a u duši Jugosloven.

"Projekat je trebalo da finansira Republika Srpska, ali je Stanić morao da odustane zbog pretnji iz Hrvatske. Ovakav film potrebniji je danas više nego ikad i odavno je morao da bude snimljen. Ali tu temu je teško sineastički obraditi tako da bude umetnički posmatrana, bez upadanja u zamku šovinizma. Jasenovac je tragedija koja se, kada govorimo o ljudskom zlu, ni sa čim na svetu ne može uporediti. To je pakao na zemlji, planetarna tačka u kojoj je zlo dostiglo svoj maksimum i trajalo četiri godine", kaže Kadijević.

Na pitanje kako to da nikada nije snimljen igrani film o Jasenovcu iako su milioni odvajani za impozantne ratne epopeje u bivšoj Jugoslaviji, istoričar Milan Koljanin kaže: "Zato što to nije bio nemački, već ustaški logor, pa se priča nije uklapala u ideološku matricu da su okupatori krivi za sve. U Jasenovcu su pripadnici jednog jugoslovenskog naroda ubijali pripadnike drugog - Srbe, Jevreje i Rome."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: