Palestinski ambasador: Izrael je počinio strašan masakr

Ambasador Palestine u Srbiji izjavio da je Izrael ubistvom 59 i ranjavanjem 2.400 Palestinaca počinio strašan masakr protiv palestinskog naroda.

Izvor: B92

Utorak, 15.05.2018.

13:33

Palestinski ambasador: Izrael je počinio strašan masakr
Foto: Tanjug/AP

Ambasador Mohamed je rekao da je izraelska vojska ispalila bojevu municiju i suzavac na demonstrante koji su protestovali protiv odluke američkog predsednika Donalda Trampa da preseli ambasadu SAD u Jerusalim, saopštila je ambasada Palestine.

"To je najveći broj žrtava u jednom danu od početka serije demonstracija 30. marta i od početka agresije Izraela na Gazu 2014", navodi se u izjavi palestinskog ambasadora.

Prema njegovima rečima, "ovaj kriminalni akt pokazuje rasističku prirodu Izraela" i ukazuje da Izrael preti miru i stabilnosti na Bliskom istoku.

Više od 50 Palestinaca je ubijeno juče tokom protesta u Gazi, kod granice sa Izraelom. Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da se 116 osoba nalazi u kritičnom stanju. Kako se navodi u saopštenju, sukobi su izbili nekoliko sati pre najavljenog zvaničnog otvaranja Ambasade SAD u Jerusalimu, preseljene iz Tel Aviva.

Sudbina Jerusalima je duboko emotivno pitanje u središtu izraelsko-palestinskog konflikta. Dok izraelski lideri smatraju ujedinjeni Jerusalim večnom prestonicom Izraela koji ga je okupirao u ratu 1967. godine, Palestinci u njegovom istočnom delu, gde se nalaze sveta mesta muslimana, Jevreja i hrišćana, nameravaju da proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: