Dodik odgovara: Nisam sa Putinom govorio o secesiji

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odbacio je tvrdnje političkog analitičara iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije Bodoa Vebera.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.05.2018.

12:45

Dodik odgovara: Nisam sa Putinom govorio o secesiji
EPA/ALEXEI NIKOLSKY

Ruska Federacija je najprincipijelniji čuvar međunarodnog prava u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i nikada ni od jednog zvaničnika te zemlje nije se moglo čuti, ni javno ni tajno, ništa suprotno međunarodnom pravu i samom sporazumu, izjavio je predsednik RS Milorad Dodik.

Dodik je odbacio sve neistine, spekulacije i konstrukcije koje je izneo politički analitičar iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije Bodo Veber za hrvatski portal "Indeks" u vezi sa navodnom secesijom Srpske i navodnim razgovorima o toj temi sa Rusijom.

Dodik je Veberu poručio da je "Rusija isuviše ozbiljna država, a njen predsednik Vladimir Putin isuviše ozbiljan državnik da bi pre, tokom ili nakon Krima razgovarao sa njim o toj temi".

"Gospodin Veber se samo uklapa u politički trend koji je u poslednje vreme zahvatio deo Evrope, u kojem se države i narodi zastrašuju Rusima i ruskim uticajem, kreirajući netačne i neutemljene analize", rekao je Dodik, prenela je RTRS pozivajući se na Srnu.

Dodik je to rekao upitan da prokomentarište Veberove tvrdnje da je "neposredno posle izbijanje krize na Krimu, Putin nagovarao predsednik Srpske da uđe u avanturu secesije Republike Srpske".

Dodik je istakao da institucije Republike Srpske nikada nisu na dnevni red stavile pitanje secesije od BiH, niti je ikada o tome razgovarao sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

"Rusija je i suviše ozbiljna država, a predsednik Putin i suviše ozbiljan državnik da bi i pre Krima i tokom Krima ili nakon Krima razgovarao sa mnom o navodnoj secesiji", jasan je Dodik.

Predsednik je poručio Veberu i da bi, ukoliko se već bavi regionom i Republikom Srpskom, za početak trebalo da zna da je ovde odavno višepartijski sistem i da je parlamentarna demokratija na nivou pojedinih evropskih država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: