Iran napao Izrael u Siriji, Izrael vratio i šta sad? VIDEO

Iranske snage u Siriji ispalile veći broj raketa na izraelsku armiju na Golanskoj visoravni. Izrael upalio sirene za vazdušni napad.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 10.05.2018.

07:00

Iran napao Izrael u Siriji, Izrael vratio i šta sad? VIDEO
Foto: Getty Images

To je prvi put da su iranske snage iz Sirije napale Izrael, koji je okupirao Golansku visoravan, preneo je Rojters i podsetio da su izraelske snage zauzele tu visoravan 1967. i anektirali je 1981, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Izraelski mediji tvrde da je presretnuto i oboreno oko 20 iranskih raketa.

Zatim je Izrael izveo kontranapad na iranske položaje u Siriji, za koji portparol izraelske vojske kaže da je jedan od najvećih napada na iranske položaje poslednjih nekoliko godina.

Sirijska vojska saopštila je danas da su u noćašnjim raketnim napadima Izraela ubijene tri osobe, a ranjene dve.

Portparol izraelske vojske Džonatan Konrikus izjavio je rano jutros da su gađani položaji s kojih su ispaljene rakete na Izrael kao i druga logistička i obaveštajna postrojenja i skladišta. Ipak, kako kaže, Izrael ne želi vojnu eskalaciju.

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman izrazio je danas nadu da je poslednji krug nasilja sa Iranom na sirijskoj granici završen. "Nadam se da smo završili ovo poglavlje i da su svi primili poruku", rekao je Liberman na konferenciji za novinare, prenosi Rojters. On je kazao da je Izrael pogodio "skoro sve iranske infrastrukturne ciljeve u Siriji", kao i da nijedna iranska raketa nije pogodila teritoriju Golanske visoravni koja je pod kontrolom Izraela, odnosno da rakete ili nisu dotle domašile, ili su ih oborile izraelske snage.

Prema izveštajima sirijske državne agencije, izraelske rakete pogodile su vojno skladište, radarsku stanice i još neke iranske položaje. Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava je navela da je izraelska vojska gađala položaje pripadnika libanskog šiitskog radikalnog pokreta Hezbolah u Homsu, kao i položaje zapadno od Damaska gde se nalaze iranski borci. Rojters navodi da Izrael sada strahuje da Iran i Hezbolah pokušavaju da u Siriji naprave novi front protiv Izraela, što potkrepljuju navodima da svako malo iran izvede poneki napad na izraelske snage.

Izrael inače, podseća Rojters, već decenijama Iran smatra najvećom pretnjom, te takođe konstantno izvodi napade na njihove baze u Siriji.

Celokupna situacija sada je dobila i novu dimenziju, nakon odluke američkog predsednika Donalda Trampa da povuče SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma. Ta odluka izazvala je oštre reakcije međunarodne zajednice.

Sve oči sada su uprte u Rusiju, koja ima želju da se situacija u Siriji konačno stabilizuje. Takođe, razmena raketa između Izraela i Irana dolazi svega par sati nakon što je izraelski premijer učestvovao na vojnoj paradi i šetnji Besmrtnog puka u Moskvi, rame uz rame sa Putinom, ističe još Rojters.

Kako prenose agencije, Izrael je upozorio Rusiju da će gađati ciljeve u Siriji. "Rusi su bili informisani pre našeg napada preko uspostavljenih mehanizama koje imamo", rekao je Konrikus, prenosi Rojters.

Taj mehanizam uspostavljen je još 2015. godine između Izraela i Rusije, prenosi Tanjug pisanje Tasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: