Danas: Svađe obeležile zasedanje Sinoda SPC

Majsko zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora SPC završeno je uz neočekivana imenovanja, što je dovelo do rasprava, navodi lista Danas u izdanju od petka.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.05.2018.

23:48

Danas: Svađe obeležile zasedanje Sinoda SPC
Ilustracija: Thinkstock

Pored Kosova i Metohije i predloga novog Ustava SPC, glavna tema Sabora koji je juče završen, bilo je i neočekivano imenovanje dosadašnjeg episkopa zahumsko-hercegovačkog Grigorija za vladiku u upražnjenoj srednjoevropskoj eparhiji.

Kako navodi list, postoji više verzija o odluci koga poslati u Frankfurt, a jedna je da se posle žustre rasprave sam vladika Grigorije prijavio, jer je njegova eparhija navodno jedna od administrativno i finansijski najuređenijih u SPC.

Kao drugi razlog za nenajavljene kadrovske promene, postoji sumnja da vladika Grigorije stoji iza ne baš pohvalnih tekstova o episkopu bačkom u pojedinim beogradskim medijima, pa je vladika Irinej pretio da će poslati crkvenu finansijsku kontrolu u Trebinje.

Kako navodi list, vladiku Grigorija su patrijarh i vladika bački pre dva dana navodno optužili da je dojavio društvenim mrežama da je poglavar SPC izabran za novog administratora u Nemačkoj, "da bi se opario jer mu je nestalo novca".

Dodaju da pojedine vladike, u izglasanom patriharhovom predlogu da vladika Grigorije ide u Frankfurt, vide pokušaj poglavara SPC da "očuva mir u kući" i izbegne slanje finansijske kontrole u Trebinje, posebno što je poslovanje te eparhije već duže vreme tema raznih spekulacija.

List navodi da je mnogo primedbi na Saboru bilo i o temi Predloga novog Ustava SPC.

Zvanično saopštenje Sabora i posebno najavljen stav SPC o Kosovu i Metohiji nakon majskog zasedanja ;još uvek nisu saopšteni javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: