"Istragu o Davidovoj smrti da vodi tužilaštvo, ne ulica"

Banjaluka -- Premijerka RS Željka Cvijanović izjavila je da istragu o smrti 21-godišnjeg Davida Dragičevića iz Banjaluke treba da vodi tužilaštvo, “a ne ulica“.

Izvor: Beta
Podeli

Govoreći na posebnoj sednici parlamenta RS posvećenoj smrti mladića, ona je kazala da joj je žao zbog tragedije, ali je optužila opoziciju da je "bespotrebno politizovala raspravu, a da neki zloupotrebljavaju roditeljsku bol i da su optužili Vladu i MUP za nešto što je nadležnost Tužilaštva".

"Neka mi neko objasni kako je moguće da mi jedne druge nazivamio ubicama i saučesnicima ubistva", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da se povodom smrti mladića svako veče na Trgu Krajine okupljaju građani, za koje, kako je istakla, nema saglasnosti, postavljajući pitanje šta se desi kad okupljanje preraste u pokret.

Vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predložio je formiranje skupštinskog anketnog odbora kako bi se istražile sve okolnosti smrti Davida Dragičevića.

Predsednik Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković predložio je da anketni odbor broji šest članova, tri iz vladajuće koalicije i tri iz opozicije, a da predsednik odbora bude lider opozicione Partije demokratskog progresa Branislav Borenović.

Višković je predložio da se u zaključcima navede da je bezbednosna situacija u RS stabilna, da SNSD podržava sva okupljanja građana, ali da osuđuje svaki oblik politizacije.

Poslanici opozicije izneli su stav da institucije u RS, pre svega MUP RS i tužilaštvo, nisu dobro uradile svoj posao, navodeći da smrt Davida Dragičevića nije "zadesna".

Otac smrtno stradalog mladića Davor Dragičević tvrdi da je njegov sin otet, brutalno mučen, silovan, udavljen i na kraju bačen u kanalizaciju. On je optužio vrh policije RS i tužioca Dalibora Vreću, kao i patologa Željka Karana, da su pokušali da zataškaju ubistvo.

Glavni okružni tužilac Želimir Lepir rekao je da tužilaštvo s novim timom MUP-a vodi novu istragu o smrti Davida Dragičevića, kao i da su obdukcioni nalazi poslati na veštačenje u Zagreb.

U Banjaluci se danas održava posebna sednica Narodne skupštine RS na zahtev opozicionih poslanika, na kojoj se razmatra dokument o stanju bezbednosti u Banjaluci i Republici Srpskoj - "Pravda za Davida - pravda za sve".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 116 idi na stranu