Opšti izbori u BiH raspisani za 7. oktobar

Centralna izborna komisija BiH saopštila je danas da će se opšti izbori u Bosni i Hercegovini održati 7. oktobra ove godine

Izvor: Beta

Utorak, 08.05.2018.

13:14

Opšti izbori u BiH raspisani za 7. oktobar
Ilustracija: Thinkstock

Predsednica CIK-a Irena Hadžiabdić izjavila je da će do 23. avgusta biti overene sve kandidatske liste, kao i da od danas svi politički subjekti u CIK-u mogu preuzeti potrebne obrasce za prijavu na izborima.

Ona je dodala da će ovogodišnji izbori koštati 8,5 miliona KM (oko 4,3 miliona evra), navodeći da održavanje ovogodišnjih izbora finansijski pomaže Savet Evrope i OEBS.

Predsednica CIK-a je dalje kazala da je novina ovih izbora namenski račun za finansiranje kampanje, kako bi se izbeglo da političke stranke koriste svoje transakcijske račune.

Stanovnici BiH će 7. oktobra birati članove Predsedništva Bosne i Hercegovine, poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, zastupnike u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH, predsednika i potpredsednike Republike Srpske, poslanike u Narodnoj skupštini RS, kao i poslanike za skupštine u deset kantona Federacije BiH.

Ovogodišnji izbori će biti osmi opšti izbori u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. ;

Predizborna kampanja zvanično će početi 7. septembra, odnosno mesec pre održavanja samih izbora.

Opšti izbori provešće se bez sprovedene presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci", što znači da predstavnici nacionalnih manjina i dalje neće moći biti birani za članove Predsedništva BiH.

Bošnjačke i hrvatske stranke nisu još postigle saglasnost u vezi sa izmenom Izbornog zakona na osnovu presude Ustavnog suda BiH, koja se odnosi na izbor delegata u Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

Ustavni sud BiH poništio je ranije odredbe prema kojima iz svakog kantona u Federaciji BiH u Dom naroda parlamenta Federacije mora biti biran najmanje po jedan predstavnik tri konstitutivna naroda.

Hrvatska strana podržava ovakvu odluku, dok bošnjačka strana smatra da je tom odlukom narušen princip konstitutivnosti sva tri naroda na celoj teritoriji BiH.

Nepostizanje konsenzusa u vezi sa ovim pitanjem, prema ocenama CIK BiH, može dovesti u pitanje primenu izbornih rezultata.

Parlamentarna skupština BiH može usvojiti izmene i dopune Izbornog zakona BiH do dana održavanja izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: