Tužilaštvo: Policajac kriv za "Savamalu" – dobio uslovnu

Više javno tužilaštvo je u Beogradu u slučaju Savamala zaključilo sporazum sa policajcem Goranom Stamenkovićem.

Izvor: B92

Utorak, 08.05.2018.

14:49

Tužilaštvo: Policajac kriv za

Zaključen je sporazum o priznanju izvršenja krivičnog dela nesavestan rad u službi i tim sporazumom je predviđena uslovna kazna.

U saopštenju Tužilaštva navedeno je da je "predmet dostavljen Višem sudu u Beogradu radi zakazivanja ročišta o odlučivanju o sporazumu".

U odnosu na deo postupka u kome su i dalje NN izvršioci, a vezano za događaje iz Hercegovačke ulice predmet je vraćen na postupanje Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu jer se u konkretnom slučaju radi o krivičnim delima iz njihove nadležnosti, navelo je Više javno tužilaštvo.

Prvo osnovno javno tužilaštvo je 23. aprila Višem javnom tužilaštvu prosledilo krivičnu prijavu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije protiv Gorana Stamenkovića koji je bio šef smene dežurne službe beogradske policije kada su rušeni objekti u Savamali pre dve godine. U noći između 24. i 25. aprila 2016. godine nekoliko osoba maskiranih fantomkama porušilo je više objekata u Hercegovačkoj ulici. Oni su građanima oduzimali telefone i maltretirali ih. Građani su pozivali policiju, ali niko nije reagovao.

Iz izveštaja tadašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića o kontroli rada policije te noći vidi se da je "iz vrha" policije službenicima naređeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s ombudsmanom tvrdio da građani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno.

Utvrđeno je da su organi i službe grada Beograda načinili propuste u pogledu zakonitosti preduzetih mera posle rušenja u Hercegovačkoj ulici.

Objekti u Savamali nalazili su se na delu zemljišta do kojeg treba da se prostire urbanistički projekat "Beograd na vodi", a rušenje se dogodilo u noći nakon parlamentarnih izbora u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: