Havaji: Erupcija vulkana ne prestaje, uništeno 26 kuća

U erupciji vulkana Kilaveja na Havajima uništeno je 26 kuća, a oko 1.700 evakuisanih stanovnika još ne zna koliko dugo će biti raseljeni, javlja AP.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP

Zvaničnici Havaja saopštili su da je lava uništila još četiri zgrade u nedelju. Evakuisanim stanovnicima dozvoljeno je da se svakoga dana nakratko vrate do svojih domova kako bi uzeli neophodne zalihe, a zvaničnici su potvrdili da će tako moći da rade svakog dana, dokle god područja budu bezbedna za pristup.

Lava se iz vulkana proširila na oko 36.000 kvadratnih metara, a iako se kreće sporo, i dalje nema indicija do kada i koliko će se lava širiti.

Iz Geološko-topografskog instituta SAD saopštili su da u sistemu vulkana ima još magme i da će erupcija trajati sve dok ta lava ne izađe na površinu.

Prema podacima američkog Crvenog krsta, u skloništima je u subotu uveče bilo 250 ljudi i 90 kućnih ljubimaca, prenosi AP.

Vulkan Kilaveja jedan je od najaktivnih vulkana na svetu. Njegova erupcija traje od 1983. godine, a lava se ovaj put spustila do naseljenih područja 3. maja.

Vulkan je 1990. godine gotovo uništio grad Kalapanu, kada je tok lave pokrio veliki deo grada.

Svet

strana 1 od 443 idi na stranu