Hrtkovci bili blokirani, Šešelj u Jarku, incident VIDEO

Nedaleko od sela Hrtkovci, u Jarku, održan je skup radikala, iako je MUP zabranilo okupljanje zbog mogućeg ugrožavanja bezbednosti građana Hrtkovaca..

Izvor: B92, Beta, RTS, Tanjug
Podeli
Foto: Katarina Vasiljević, B92
Foto: Katarina Vasiljević, B92

Pročitajte još:

Šešelj u Jarku: Provocirali smo vlast, a ne Hrvate VIDEO

Šešelj poručio iz Jarka: Blokada Hrtkovaca greška

Šešelj pozirao za "selfi" sa devojčicom VIDEO

Vučić: Sve u redu, sve pod kontrolom, jedan manji incident

Stop za DS i LSV kod Rume, policija ih ne pušta u Hrtkovce

Nakon što je lider radikala Vojislav Šešelj napustio selo Jarak, dogodio se incident kada je grupa pristalica radikala uz psovke i viku napala pristalice LDP. Intervenisala je policija.

Pripadnici MUP koji su bili angažovani u okolini Hrtkovaca završili su planirane aktivnosti, a saobraćaj je normalizovan, saopštio je MUP.

MUP je u saopštenju naveo da je normalizovan saobraćaj na putu od sela Jarak do mosta preko reke Save kod Šapca, zatim na lokalnom putu od Hrtkovaca do Nikinaca i na deonici od Rume do autoputa.

MUP je ranije iz bezbednosnih razloga zabranio sve skupove na teritoriji Hrtkovaca.

U Jarku se nalaze brojne novinarske ekipe, među kojima ima i novinara hrvatskih medija, pripadnici SRS koji nose zastave te stranke. Među njima su i poslanice Vjerica Radeta i Nataša Jovanović, a prisustvovao je i lider SRS Vojislav Šešelj, javlja reporter Prve televizije Katarina Vasiljević.

Šešelj je rekao da ih na putu niko nije zaustavljao, da je bilo nešto policije na silasku sa auto-puta ka Jarku.

On je blokadu ocenio kao grešku, rekao je da su angažovane velike snage, ali i da je dva puta već bio u Hrtkovcima, doduše, kako je rekao, u zatvorenom prostoru.

Šešelja je grupa pristalica radikala dočekala aplauzom, a brojni novinari okružili su lidera radikala koji je seo na stolicu i razgovara sa prisutnima.

Ubrzo pošto je napustio Jarak, dogodio se incident u kojem je povređen član Predsedništva LDP Đorđo Žujović.

Kako javlja reporter Prve televizije, Žujović je dobio nekoliko udaraca u glavu, kada je grupa pristalica radikala uz psovke i viku napala pristalice LDP. Intervenisala je policija.

Policija je razdvojila napadače i formirala kordon kako bi se sprečili eventualni novi incidenti.Opširnije o tome - OVDE .

Stanovnici Hrtkovaca kažu da su zatočenici mitinga koji je zabranjen, a koji ih ne interesuje. Ne razmišljaju o prošlosti već od čega će i kako da žive mirno i složno kao što su živeli do sada. Problem im je utoliko veći što je danas Đurđevdan, pa im brojni gosti ne mogu doći, zbog zabrane ulaska u selo, javlja RTS.

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj ranije je najavio okupljanje u Hrtkovcima povodom 26. godišnjice radikalskog mitinga, nakon kojeg su pokrenuta prisilna iseljavanja Hrvata u Vojvodini 1992. godine.

Dolazak u Hrtkovce najavili su i predstavnici Demokratske stranke (DS), Lige Socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Liberalno demokratske partije (LDP).

Kako su naveli predstavnici demokrata, oni će doći kao slobodni građani, dok su iz LDP-a istakli da će "lično sprečiti" skup radikala.

Foto: Katarina Vasiljević, B92
Foto: Katarina Vasiljević, B92

Foto: Tanjug / Tanja Valić
Foto: Tanjug / Tanja Valić

Hrvatski građanski savez (HGS) ocenio je da su Hrvati u Srbiji zaplašeni najavom radikala da će u Hrtkovcima održati miting.

"Danas je više nego jasno da je, bez obzira na zabranu javnog skupa i izjave zvaničnika da policija neće dozvoliti okupljanje u Hrtkovcima, postignut cilj da se građani i građanke hrvatske nacionalnosti zaplaše, a u njihove živote vrati osećanje nesigurnosti i neizvesnosti", naveo je HGS u saopštenju za javnost.

Ta stranka je dodala da očekuje da će policija profesionalno raditi svoj posao i da nikom od građana i građanki Hrtkovaca neće biti ugrožena lična bezbednost.

"Ali tražimo i više od toga: tražimo suočavanje političke elite sa istinom o društvenoj klimi u kojoj živimo i pokretanje svih raspoloživih mehanizama koji tu klimu mogu da menjaju", piše u saopštenju.

Dodaje se da državne institucije nisu reagovale brzo i koordinirano odmah nakon što je lider radikala Vojislav Šešelj u Hagu osuđen na kaznu od 10 godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno raseljavanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine, te nakon što je Šešelj izjavio da je "ponosan na sve zločine" koji su mu "pripisani", ali i da je spreman da ih ponovi.

"Tražimo reakciju javnog tužilaštva čiji je posao da se bavi izrečenim pretnjama da će zločin biti ponovljen i činjenicom da Srpska radikalna stranka, njen predsednik i aktivisti šire mržnju i netrpeljivost na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, što Ustav i zakoni Srbije izričito zabranjuju", navodi se u saopštenju.

Policija je zabranila sve skupove zbog opasnosti od ugrožavanja sigurnosti.

Zbog najave tog skupa, saobraćaj na deonici Platičevo–Jarak, kod novog šabačkog mosta, biće obustavljen i danas, a obustava je planirana do ponoći.

Šešelj je u subotu poručio da će radikali održati zabranjeni skup, naglasivši da idu u "dobroj veri da čine dobro političko delo".

"Nećemo potpuno da odustanemo, mi idemo pa gde nas policija zaustavi. Sutra niko od nas neće nositi oružje. Idemo u dobroj veri da činimo dobro političko delo", rekao je Šešelj.

Na skupu pre 26. godina u Hrtkovcima, Šešelj je između ostalog pročitao imena 17 "nelojalnih" meštana hrvatske nacionalnosti koji moraju da napuste to vojvođansko selo.

Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koji je nasledio postupke Haškog tribunala, 11. aprila izreklo je Šešelju pravosnažnu presudu od deset godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno premeštanje Hrvata iz Hrtkovaca 1992. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je u petak da je država Srbija zabranila sve skupove u nedelju u Hrtkovcima i dodao da neće biti nemira i nereda.

"Nikakvih nemira, sukoba i skupova neće biti u Hrtkovcima i molim sve učesnike koji su najavili skup da razumeju odluku države", kazao je Vučić.

U Hrtkovcima, nedaleko od Rume, selu koje se poslednjih dana nalazi u fokusu javnosti, iako ne svojom voljom, živi 3.300 ljudi. Najviše je Srba, 60 odsto, 30 odsto je Mađara, a deset odsto Hrvata.

Foto: Katarina Vasiljević, B92
Foto: Katarina Vasiljević, B92

Foto: Tanjug / Tanja Valić
Foto: Tanjug / Tanja Valić

Foto: Tanjug / Tanja Valić
Foto: Tanjug / Tanja Valić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 276 idi na stranu