REM ni prstom zbog prenosa sahrane oca učesnice rijalitija

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) neće reagovati zbog emitovanja prenosa sahrane oca jedne od učesnica rijaliti programa na televiziji Pink.

Izvor: Danas

Subota, 05.05.2018.

18:00

REM ni prstom zbog prenosa sahrane oca učesnice rijalitija
Ilustracija: Thinkstock

To je za dnevni list "Danas" izjavila članica Saveta REM-a Olivera Zekić.

Na pitanje da li će REM reagovati zbog emitovanja sahrane i da li je, prema njenom mišljenju, prekršen etički kodeks novinara, Zekićeva je navela da o kršenju etičkog kodeksa odlučuje Savet za štampu i određeni organi u novinarskim udruženjima, a ne REM, te da ovo telo neće reagovati.

"Po ko zna koji put sam pažljivo pročitala Etički kodeks novinara. Kako verujem da ste i Vi to bar jednom uradili, molim Vas da mi tačno navedete na koji član, koji stav tog člana, ste mislili kada ste mi postavili pitanje, pa ću Vam, sasvim privatno, reći šta ja o tome mislim. Zvanično, kao članica REM, mogu da odgovaram samo na pitanja o kršenju zakona, pa Vas molim da se, i kada je o tome reč, precizno pozovete na član i stav zakona koji je prekršen. No, da Vam olakšam, nema zakona koji zabranjuje prenose sahrana, i računam da je to tako još od Titove sahrane. Proverite to kod vlasnika Danasa, pošto je većina njih, u to vreme, bila i u partiji, i plakala dok je gledala prenos. A kako se, i posle Tita, dešavalo da umiru i neke značajne ličnosti, a ne samo familija učesnika rijaliti programa, čvrsto verujem da taj zakon nije menjan", poručila je Olivera Zekić za "Danas".

List navodi da ona očigledno nije pažljivo pročitala Zakon o elektronskim medijima u kojem se navodi da se medijska usluga pruža na način kojim se poštuju ljudska prava a naročito dostojanstvo ličnosti.

"Regulator se stara da se u svim programskim sadržajima poštuje dostojanstvo ličnosti i ljudska prava", navodi se članu 50 ovog zakona.

Novinarka i članica Komisije za žalbu Saveta za štampu Tamara Skroza kazala je za "Danas" da je emitovanjem sahrane uživo prekršen Zakon o elektronskim medijima i dodaje da se etičkim kodeksom bavi i pravilnik REM-a, u oblasti elektronskih medija, a ne samo Savet za štampu.

"Da je Srbija država kao što nije, direktan prenos sahrane podrazumevao bi momentalne kaznene mere. Pre svega, pravo na privatnost i dostojanstvo garantovano je Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, gde se navodi kako „svako ima pravo na poštovanje svoje privatnosti i porodičnog života, doma i prepiske“. Privatnošću se bavi i Kodeks novinara Srbije, koji u prvoj tački Poglavlja 7 određuje da „novinar poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše“, kao i da je pravo na privatnost suženo kada je reč o javnim ličnostima, a posebno nosiocima javnih funkcija“, navela je Skroza u autorskom tekstu za Cenzolovku.

Ona se osvrnula i na Regulatorno telo za elektronske medije, ocenjujući da REM odavno ne radi ono zbog čega postoji.

"Sve što se ticalo smrti oca jedne od učesnica rijalitija Zadruga na Pinku, predstavlja prelazak odavno pomerenih granica dozvoljenog, nezapamćeno kršenje profesionalnih standarda, zloupotrebu dostojanstva preminulog, gaženje intime njegove porodice", navela je Skroza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: