U gimnazijama od septembra dva nova predmeta

Beograd -- Maturanti koji ove godine upišu gimnazije od septembra će imati dva nova obavezna izborna programa, odnosno dva časa više nedeljno.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Kako je “Blicu“ objašnjeno iz Ministarstva prosvete, deca će na tim predmetima sagledavati određene pojave iz ugla svih nauka koje izučavaju tu pojavu.

Kako piše list, prema novom planu i programu, od školske 2018/19. godine u prvom razredu gimnazije uvodi se još šest izbornih programa, a od tih ponuđenih šest, škole će, u skladu sa iskazanim interesovanjima učenika i kadrovskim potencijalima, izabrati četiri.

Učenici će potom od ta četiri birati dva koja će pohađati u prvoj godini.

U drugoj godini mogu da nastave da pohađaju iste predmete, a mogu i da izaberu dva nova programa.

Kad završe drugu godinu, učenici biraju nova dva, od ukupno devet programa, koji se uče u trećoj i četvrtoj godini.

Plan za prvi i drugi razred gimnazije predviđa šest programa: "Jezik, mediji i komunikacija", "Pojedinac, grupa, društvo", "Zdravlje i sport", "Obrazovanje za održivi razvoj", "Primenjene nauke", "Umetnost i dizajn".

Plan za treću i četvrtu godinu gimnazije podrazumeva devet programa: "Obrazovanje za održiv razvoj", "Umetnost i dizajn", "Primenjene nauke 1 - ka medicinskim naukama", "Primenjene nauke 2 - ka tehničkim naukama", "Osnovi geopolitike", "Ekonomija i biznis", "Religije i civilizacija", "Metodologija naučnog istraživanja", "Savremene tehnologije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 144 idi na stranu