Posle Španije i Slovačka se oglasila zbog "države" Kosovo

Slovačka se zalaže za to da se samit u Sofiji organizuje u takozvanom Gimnih formatu, odnosno bez zastava i državnih simbola.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

To kaže državni sekretar Ministarstva za spoljne i evropske poslove Slovačke Republike Ivan Korčok.

Pročitajte još:

Rahoj okrenuo Brisel naopačke zbog "države Kosovo"

"Tako smo postupali nekoliko puta u prošlosti, a to smo primenili i tokom našeg predsedavanja u Savetu EU", rekao je za današnje "Večernje novosti" Korčok, koji u vreme dok šef diplomatije te zemlje Miroslav Lajčak predsedava Generalnoj skupštini UN vodi diplomatiju Slovačke, zemlje koja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Korčok, koji će zajedno s premijerom Slovačke Peterom Pelegrinijem prisustvovati samitu u Sofiji, naglasio je da je Slovačka mnogo puta jasno definisala kakav stav ima prema Kosovu.

"Stav Slovačke prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova se ne menja, i to smo, takodje, već bezbroj puta pomenuli, uključujući i tokom moje nedavne posete Beogradu", rekao je Korčok.

Na pitanje da li se, posle najave francuskog predsednika Emanuela Makrona da zemlje Zapadnog Balkana neće moći da budu primljene pre reforme EU, odlaže plan da Srbija uđe u EU 2025. godine, Korčok je rekao da Slovačka smatra da su procesi reforme EU i proširenja paralelni.

"Države Zapadnog Balkana moraju da ispune sve uslove i da postignu dovoljan napredak da se zatvore sva poglavlja. To su ključni i jedini uslovi za članstvo u EU", poručio je Korčok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 443 idi na stranu