Deca uče vokativ iz Cecinog stiha; "Ceca, Bajaga – isto"

List Danas prenosi da su se u radnoj svesci za srpski jezik i književnost za peti razred osnovne škole našli stihovi iz pesme Svetlane Ražnatović.

Izvor: Danas
Podeli
Foto: Gettyimages/Sean Gallup
Foto: Gettyimages/Sean Gallup

Izbor stihova iz turbo-folk pesme “Sećaš li se, lepi grome moj“ nije se greškom našao u radnoj svesci, rekla je za beogradski list glavna i odgovorna urednica u izdavačkoj kući BIGZ Olivera Đikanović, uz napomenu da je autor Vlado Đukanović svesno izabrao primer koji na dobar način odslikava primer vokativa.

Đikanovićeva naglašava da je radnu svesku za peti razred, koja je urađena po novom planu nastave i učenja, odobrio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja bez ijedne greške.

“Nigde nije navedeno ime, niti izbor odakle su ti tekstovi uzeti, a svi koji su prepoznali stihove pesme koju peva Svetlana Ražnatović su ih verovatno čuli. Autor ih je naveo samo kao primer za vokativ. On nije želeo da uzima samo primere iz književnih tekstova već i iz popularne kulture koja je deci tog uzrasta bliska. Ceca, Bajaga, Riblja čorba, sve to spada u isti korpus popularne kulture i to je njima prepoznatljivo. A da li se to nama sviđa ili ne, to je drugo pitanje“, kaže Đikanovićeva.

Ona navodi da je udžbenik urađen u skladu sa zahtevima refome u kojoj se insistira na ostvarivanju ishoda, a ne na propisivanju sadržaja.

strana 1 od 144 idi na stranu