Zarif: Stare optužbe kojima se već bavila IAEA

Pptužbe Izraela o nuklearnim ambicijama Teherana su "stare optužbe", kojima se u prošlosti bavila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.04.2018.

23:07

Zarif: Stare optužbe kojima se već bavila IAEA
Foto: Thinkstock

To je izjavio iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif.

"Predsednik (SAD Donald) Tramp skače na iznošenje starih tvrdnji, kojima se već bavila IAEA, kako bi poništio sporazum. Baš zgodno", naveo je Zarif na svom nalogu na Tviteru.

Šef iranske diplomatije primetio je da su obaveštajni podaci o navodnim nuklearnim ambicijama Irana objavljeni uoči 12. maja, kada bi Tramp trebalo da dopnese odluku o tome da li će se povući iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, preneo je Rojters.

Netanijahu je prethodno izjavio da je njegova vlada došla do "pola tone" tajnih iranskih dokumenata koji pokazuju da je Teheran imao program nuklearnog naoružanja.

On je to nazvao "velikim obaveštajnim dostignućem" i tvrdi da ta dokumenta pokazuju da je Iran lagao u vezi sa svojim nuklearnim ambicijama pre nego što je 2015. godine potpisao takozvani nuklearni sporazum sa svetskim silama.

Inače, Iran negira da je ikada težio da se opskrbi nuklearnim oružjem.

Tramp je ocenio da predstavljanje tih dokumenata i drugi nedavni događaji pokazuju da je bio "100 odsto" u pravu kada je reč o Iranu.

IAEA je, inače, međunarodna organizacija koja nastoji da promoviše mirnu upotrebu nuklearne energije, odnosno da spreči njenu upotrebu u vojne svrhe, što uključuje nuklearno oružje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: