"Decu dalje od granice Izraela tokom masovnih protesta"

Palestinski predsednik Mahmud Abas apelovao je da se deca udalje od granice pojasa Gaze i Izraela, poprišta sukoba palestinskih demonstranata i izraelskih snaga

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.04.2018.

22:41

Foto: Tanjug/AP

"Držite mlade ljude dalje od granice, dalje od njih, ne želimo da postanu onesposobljeni", rekao je Abas u Ramali na Zapadnoj obali na skupu Palestinskog nacionalong saveta, parlamenta Palestinske oslobodilačke orgnizacije, koji se danas sastao prvi put od 1996. godine, izrazivši podršku mirnim demonstracijama.

Palestinci su već pet puta masovno protestovali duž granice pojasa Gaze protiv izraelske i egipatske blokade i za pravo na povratak palestinskih izbeglica na današnju teritoriju Izraela.

Demonstracije nazvane "Veliki marš povratka" su počele 30.marta, a kulminiraće 15. maja na dan koji Palestinci zovu Nakba, katastrofa, jer je stotine hiljada njih moralo da napusti svoje domove u ratu koji je izbio posle stvaranja Izraela 1948.

Od početka protesta poginulo je skoro 50 Palestinaca, uključujići dva dečaka,dok ih je više od 1.500 ranjeno bojevom municijom.

Izrael se suočio s optužbama da nezakonito koristi ubojitu silu protiv nenaoružanih demonstranata i apelima UN i EU da se povede istraga o ubistvima i ranjavanju Palestinaca.

Na izraelskoj strani nije bilo povreda.

Stotine palestinskih demonstranata prilazi graničnoj ogradi i bacaju kamenice i zapaljive bombe na vojnike, razmeštene s druge strane granice koji ih rasteruju suzavcem i gumenim mecima, ali i bojevom municijom, upozoravajući da svako ko priđe granici dovodi život u opasnost.

"Teško je zamisliti da deca, čak i ona koja bacaju kamenice, mogu da predstavljaju pretnju po život ili ozbiljnu povredu dobro zaštićenim članovima bezbednosnih snaga", rekao je visoki komesar za ljudska prava Zeid Raad al Husein, apelujući na Izrael da spreči preteranu upotrebu sile protiv palestinskih demonstrnata u Gazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: