"Našli smo pola tone tajnih dokumenata, Iran lagao" FOTO

Izraelski premijer tvrdi da je njegova vlada došla do "pola tone" tajnih iranskih dokumenata koji pokazuju da je Teheran imao program nuklearnog naoružanja.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.04.2018.

20:26

Foto: Tanjug/AP

Benjamin Netanijahu je to nazvao "velikim obaveštajnim dostignućem", te istakao da ta dokumenta pokazuju da je Iran lagao u vezi sa svojim nuklearnim ambicijama pre nego što je 2015. godine potpisao takozvani nuklearni sporazum sa svetskim silama, prenosi AP.

Inače, Iran negira da je ikada težio da se opskrbi nuklearnim oružjem.

Netanijahu je danas, u televizijskom obraćanju, rekao da je Izrael nedavno otkrio 55.000 dokumenata i 183 kompakt-diska sa informacijama iz iranskih "nuklearnih arhiva".

Govoreći na engleskom, možda imajući u vidu i međunarodnu javnost, izraelski premijer je rekao da je taj materijal pun okrivljujućih dokaza koji pokazuju da je iranski program, pod nazivom "Projekat Amad", imao za cilj razvijanje nuklearnog oružja.

Netanijahu je izjavio da je razgovarao sa liderima Francuske i Nemačke i poručio da će Izrael poslati stručnjake kako bi podelio s tim zemljama svoje obaveštajne podatke o navodnim nuklearnim ambicijama Irana.

Kancelarija Netanijahua navela je na Tviteru da će Izrael u narednim danima poslati stručne timove, koji će podaliti sa Nemačkom i Francuskom materijal, koji je Izrael prikupio o "naporima Irana da nabavi nuklearno oružje".

Kancelarija izraelskog premijera navodi i da je Netanijahu razgovarao o dokumentima izraelske obaveštajne službe i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, preneo je Rojters.

Američki predsednik Donald Tramp do 12. maja treba da donese odluku o tome da li će se povući iz međunarodnog sporazuma sa Iranom, dok Netanijahu predvodi pozive Trampu da se povuče, napominje američka agencija.
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: