Skup podrške Dudakoviću u Bihaću, Zenici, Tuzli, Mostaru

Sarajevo -- Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u Bihaću da iskaže podršku ratnom komandantu Petog korpusa Armije BiH Atifu Dudakoviću i drugim osumnjičenima.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Podsećamo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine njih tereti za ratne zločine nad Srbima u zapadnokrajiškim opštinama, kao i nad Bošnjacima koji su tokom rata bili lojalni Fikretu Abdiću.

Skup koji je trajao oko dva sata organizovala je Koordinacija boračkih udruženja Unsko-sanskog kantona, zajedno sa Vladom tog kantona i krajiškim opštinama.

Za učesnike skupa Dudaković je "heroj", a među prisutnima je bio i ministar u Vladi Federacije BiH za pitanja boraca Salko Bukvarević.

Skupovi podrške Dudakoviću održani su i u Zenici, Mostaru i Tuzli.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su u petak ujutru Dudakovića i još 12 osoba, a Sud BiH ih je juče pustio na slobodu uz mere zabrane, odbacivši predlog Tužilaštva da im bude određen pritvor.

Partija demokratskog progresa (PDP) osudila je svako veličanje ratnih zločina, i navela da pravda mora da bude zadovoljena na svim stranama, uključujući i srpske žrtve.

"Odluka Suda BiH o puštanju na slobodu Atifa Dudakovića i 12 pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH alarmantna je i očigledan je rezultat političkog pritiska na pravosuđe", saopštio je PDP.

Ta stranka je navela da u slučaju "Dudaković" postoje neoborivi dokazi o počinjenim ratnim zločinima, a da "njegovo teatralno hapšenje i teatralno puštanje na slobodu, uz istovremenu snažnu političku podršku, pokazuje da je to samo još jedna u nizu pravosudnih predstava kada je u pitanju istina o Bošnjacima".

strana 1 od 116 idi na stranu