Stefanović: Garantujem - neće biti skupova u Hrtkovcima

Beograd -- Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da garantuje da 6. maja u centru Hrtkovaca nikakvih skupova neće biti.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Stefanović je za Radio-televiziju Vojvodine kazao da je odluka o zabrani svih najavljenih skupova na teritoriji Hrtkovca donesena na osnovu procene njega i MUP-a da bi ti skupovi bili štetni po građane Hrtkovaca i uopšte po bezbednost građana Srbije.

"Došlo je do uznemirenja i građana Hrtkovaca. To je relativno malo mesto i najave različitih skupova i okupljanja koji bi, faktički, mogli da uznemire ljude i izazovu neku vrstu narušavanja javnog reda i mira, bez obzira što su svi rekli da skupovi neće biti nasilni", kazao je Stefanović.

Srpska radikalna stranka najavila je da će 6. maja održati miting u Hrtkovcima, mestu u Vojvodini u kome je predsednik SRS-a Vojislav Šešelj pre 26 godina, prema pravosnažnoj presudi suda u Hagu, počinio ratni zločin. Liga socijaldemokrata Vojvodine i Demokratska stranka najavili su da će tog dana organizovati u Hrtkovcima kontramiting, ukoliko MUP ne zabrani okupljanje radikala u tom mestu tog dana. Upitan da prokomentariše to što su zabranom izjednačni najavljeni skupovi SRS i LSV i DS, Stefanović je kazao da "MUP ne ceni politički, da li je neko imao ovakav ili onakav politički motiv", već da ceni bezbednosno.

Stefanović je kazao da je siguran da ima građana Hrtkovaca koji bi se okupili i na jednom i na drugom skupu, što bi možda narušilo njihove međusobne odnose.

"Ne želim da budem neko ko meritorno odlučuje čiji motivi su ispravni, a čiji ne. Za mene je važno da za građane Hrtkovaca tog dana ne bude bilo kakvo uznemirenja. Ti ljudi su dužni da imaju normalan život i da ih niko ne maltretira. Tako će i biti. Neće niko održati nikakakv skup i tako ćemo zaštiti njihovu sigurnost, bezbednost i imovinu", kazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, svako ima pravo da uloži žalbu sudu na zabranu skupova kao i da će sud dati konačnu odluku o tome da li će skupa biti ili neće.

Stefanović je kazao da je nemoguće zabraniti da se neko okuplja na livadi, ali da je teško da će se bilo ko probiti do centra Hrtkovaca, gde su najavljeni skupovi.

"Moguće je pisati prekršajne prijave ukoliko neko dođe i protivzakonito izvrši okupljanje na skupu koji je zabranjen ili nije prijavljen. U centru Hrtkovaca, to garantujem, nikakvog skupa neće biti. Ako dođe do narušavanja javnog reda i mera ili napada na pripadnika policije naravno da će svako biti priveden", rekao je ministar.

strana 1 od 268 idi na stranu