Dačić: Ako hoće diplomatski rat, imaće diplomatski rat

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će srpska politika prema Hrvatskoj ubuduće biti zasnovana na principu reciprociteta.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.04.2018.

09:47

Dačić: Ako hoće diplomatski rat, imaće diplomatski rat

On je istakao i da će Beograd uzvratiti istom merom ukoliko se zvanični Zagreb odluči na povlačenje svog ambasadora.

"Nadam se da će prevladati razum i da ćemo nastaviti putem dobrosusedske saradnje, trasom koju su zacrtali predsednici Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić. Ali ako neko hoće diplomatski rat, imaće diplomatski rat", rekao je Dačić u intervjuu za list Informer.

U tekstu pod naslovom "Ako Hrvati žele rat, pa imaće rat!", Dačić je podsetio da su Hrvati proglasili za nepoželjnu osobu srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina i da je Beograd uzvratio istom merom, po principu reciprociteta.

"Recipročne mere su uobičajena praksa u diplomatiji. Svuda se to radi. Naravno, nismo zadovoljni ovim, ali smo prinuđeni. Mi samo reagujemo, odgovaramo na njihove poteze. Ukoliko dođe do novih neprijateljskih koraka vlasti u Zagrebu, spremni smo da reagujemo", rekao je Dačić.

Ministar je ocenio da je reciprocitet "majka diplomatije" i da isto tako rade i američki i ruski predsednici, Donald Tramp i Vladimir Putin.

Govoreći o mogućnosti da Hrvatska uspori evropski put Srbije, Dačić je ocenio da nije izvesno da će Zagreb u junu blokirati otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom.

"I ranije su to pokušavali, pa im to ili nije uspevalo ili nije trajalo dugo vremena", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: