Nova saznanja o ubistvu Mustafe: Euleks zna odgovorne?

Pripadnici Euleksa koji su istraživali ubistvo novinara Džemalija Mustafe smatrali su da iza njega stoji plaćeni ubica Nazim Blaca, saznaje UNS.

Izvor: UNS

Nedelja, 29.04.2018.

21:58

Nova saznanja o ubistvu Mustafe: Euleks zna odgovorne?
Ilustracija: Thinkstock

Džemalija Mustafu ubila su dvojica nepoznatih napadača ispred njegovog stana u Prištini, 23. novembra 2000. godine.

O ubistvu Mustafe do danas nema temeljne istrage, iako izvor UNS-a, koji je po svojoj funkciji veoma kredibilan, smatra da Euleks ima dosta saznanja o tom ubistvu.

Blaca, svedok pokajnik, poslužio je Euleksu za podizanje četiri velike optužnice za ubistva i organizovani kriminal, stavaljajući u centar Azema Sulju, nekadašnjeg šefa komande OVK, a potom visokog funkcionera Demokratke partije Kosova (PDK) Hašima Tačija.

“Blaca je bio atentator koji je stajao iza svakog velikog, dobro plaćenog ubistva, bilo da su naručioci iz vrha stranaka nastalih iz frakcija OVK, a koje su predvodili Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, ili visoki kosovski političarikao što su Azem Sulja, Gani Geci i Fatmir LJimaj. Blaca je počinio nečuvena i najgnusnija ubistva koja su se dogodila na Kosovu od 1998. do 2005. godine”, rekao je UNS-u visoko ranigirani izvor iz međunarodnih misija.

Radi provere ovih navoda, UNS se obratio advokatu Nazima Blace i Euleksu tražeći dozvolu za intervju sa zaštićenim svedokom. Blacin advokat Burhan Ćosa, je odgovorio UNS-u da se za odobrenja obrati Euleksu, dok je Euleks odgovorio da ne može da odobri takav intervju.

Euleks smo još pitali da li ima informacije da Blaca stoji iza ubistva Džemalija Mustafe i dali je on eventualno odgovoran za ubistvo i drugih novinara? Pitali smo da li će Euleks procesuirati Blacu za ubistvo Mustafe i da li se očekuje pokretanje istrage u tom slučaju? Od Euleksa nismo dobili odogovor.

Preuzimanje istrage – od Ljumezija do Ljumezija

DžemalijaMustafu ubila su dvojica nepoznatih napadača ispred njegovog stana u Prištini 23. novembra 2000. godine. Neposredno nakon ubistva, privedena su dvojica muškaraca, ali prema podacima policije UNMIK protiv njih nije podignuta optužnica.

Suzan Manuel, portparolka UN-a, tada je izjavila da policija ispituje ljude, da “imaju nekoliko svedoka i mogućih osumnjičenih i da pregledaju balističke nalaze”. Prema informacijama UNS-a, policija je vodila slučaj pažljivo, ne dajući nikakve detalje iz istrage, a kako nam je još navedeno, sauočila se i sa “zaverom ćutanja, lažnim tragovima i lažnim izjavama”.

Aleksandar Ljumezi, danas glavni tužilac Kosova, bio je zamenik i vršilac dužnosti glavnog tužioca u Javnom opštinskom tužilaštvu u Prištini od 2005. do 2010, glavni tužilac Okružnog tužilaštva u Prištini do 2012, a potom glavni tužilac Apelacionog tužilaštva Kosova od 2013 do 2015. U periodu dok je tužilaštvo bilo pod okriljem UNMIK-a preuzeo je istragu ubistva Džemalija Mustafe. Međutim, on za UNS kaže da je malo nakon što je počeo rad na istrazi ubistva DžemalijaMustafe, Specijalno tužilaštvo Kosova, tada pod punom ingerencijom Euleksa, tražilo je da im prepusti slučaj.

“Da, tražio sam da se prikupe informacije u vezi ubistva intelektualca, pisca Džemalija Mustafe. Nakon dobijanja informacija koje su bile u spisima policije UNMIK-a, ali i Policije Kosova, odlučio sam da preduzmem neke korake. Ali, šef Specijalnog tužilaštva Kosova zatražio je da se ovaj slučaj prebaci u to tužilaštvo i da bude prepušten međunarodnim tužiocima. Do sada nema zaključka o ovom slučaju – kaže Aleksandar Ljumeziza UNS.

Još 2012. godine objavljeno je da su vlasti blizu hapšenja Mustafinih ubica, koji su identifikovani kao „član parlamenta“ i „policijski službenik“. Ali, na tome je ostalo.

Euleks je ubistvo Džemalija Mustafe vodio pod brojem PPP 21/11 i sada je u toku primopredaja istražnih dokumenta Specijalnom tužilaštvu Kosova, čiji je glavni tužilac u međuvremenu postao LJumezi.

Inače, on je za UNS izjavio da će “smatrati sve istrage ubistava novinara otvorenim”.

Političko ubistvo

Džemajlj Mustafa rođen je 23. avgusta 1953. godine u selu Glamnik kod Podujeva. Ubijen je u 47-oj godini i za sobom je ostavio suprugu i decu. Svih ovih godina, za njegove kolege i prijatelje jasno je na koju stranu vode tragovi ubistva.

“Ubistvo Mustafe je treće nerasvetljeno političko ubistvo nakon rata na Kosovu koje je potreslo političku scenu. Džemajlj Mustafa, osim što je bio novinar, bio je u politički savetnik bivšeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove i član Demokratskog saveza Kosova (LDK). Pre nekoliko godina saopšteno je da je istraga u vezi sa ovim ubistvom u početnoj fazi. Takođe je rečeno da je u to ubistvo umešan poslanik Skupštine Kosova, ali nikad nije okončana istraga i saopštena istina u vezi sa ovim navodima”, kaže za UNS Mimoza Ljakna, urednica „Bota Sot“ („Svet danas“).

Ona podseća da su novinari „Bota sot“ bili najčešća meta posleratnih zločina.

Od završetka rata ubijeno je troje novinara – saradnika „Bota sot“, čija ubistva nisu rasvetljena.

Obaveštajni krugovi

Džemajal Mustafa jedan je od prvih članova Demokratskog saveza Kosova (LDK), bio je politički savetnik Ibrahima Rugove (predsednika Kosova) i jedan od prvoboraca za nezavisnost Kosova. Neposredno uoči ubistva pisao je kolumne u kojima je osuđivao kriminalno nasilje na Kosovu koje je nastalo po okončanju rata.

Ubijen je mesec dana nakon što je Demokratski savez Kosova ubedljivo pobedio na lokalnim izborima, oktobra 2000. godine, osvojivši 58 odsto podrške birača. Usledila je serija ubistava visokih funkcionera te stranke. Od početka se sumnjalo da ih je počinio neko iz redova OVK, a prema saznanjima UNS-a, to potvrđuju i informacije stranih vojnih obaveštajnih službi.

Britanska i švedska obaveštajna služba intervjuisale su one koji su preživeli pokušaje ubistava i mučenja. Policija je saslušala Fetaha Rudija, koji je u invalidskim kolicima nakon što je ranjen u zasedi u blizini Mališeva i Imera Imerija, koji je svedočio kako ga je uhapsila OVK i pominjao imena navodnih ubica njegovog brata Hakija Imerija.

Relevanti prištinski mediji i različite obaveštajne jedinice KFOR-a utvrdile su da je tokom i nakon rata više od 100 pripadnika LDK ubijeno ili ranjeno zbog svoje političke pripadnosti. Među njima i novinar Enver Maljoku.

U izveštaju Euleksa iz 2010. godine stoji da je ubistvo bivših funkcionera LDK-a, ali i nekih drugih zvaničnika iz političkih i etničkih motiva, sprovela dobro organizovana i finansirana organizacija. Ali, niko iz Euleksa nije hteo da otkrije ime navodne organizacije za koju se sumnja da je počinila ubistva.

Pokajanje Nazima Blace

Nazim Blaca šokirao je javnost kada je 2009. izjavio da jekao bivši pripadnik Obaveštajne službe Kosova (ŠIK) bio član grupe egzekutora te službe koja je, kako je istakao, blisko sarađivala sa PDK, a koju je, kako je naveo, u tom trenutku predvodio Džavit Haljiti.

Blaca je izjavio da je ta grupa ubijala osobe za koje se verovalo da su sarađivali sa Beogradom ili su viđeni kao politički neprijatelji. U intervjuu za AFP on je kazao da je izvršilac jednog od tih ubistava. Kao šefa grupe za egzekucije označio je Azema Sulju koji je odgovorio da je Blaca „psihopata i srpski špijun”.

Godine 2013. prištinski list “Ekspres” piše da su dvojica glavnih svedoka tužilaštva Euleksa u slučajevima političkih ubistava posle 1999. na Kosovu Nazim Blaca i Škumbin Mehmeti (osuđen za ubistvo dva UNMIK-ova policajca u martovskom pogromu 2004. godine), odustali od izjava datih tužilaštvu nakon što su saznali da ta misija neće da istražuje posleratna politička ubistva.

Škumbin Mehmeti, početkom ove godine u intervjuu za TV Klan Kosova, optužio je braću Ćerima i Ibrahima Keljmendija za organizovanje političkih ubistava i dodao da je "siguran da je neko iz te grupe imao kontakt sa ubicom" novinara Džemalija Mustafe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: