"Srbe uhapse i odmah ponize... A on držao politički skup"

Banjaluka -- Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da puštanje Atifa Dudakovića na slobodu pokazuje kolika je farsa pravosuđe u BiH.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

"Ovo najbolje pokazuje kolika je farsa pravasuđe na nivou BiH i BiH u celini. Za egzaktne i potvrđene dokaze, Sud BiH nije smeo da presudi, jer se boji muslimanske javnosti i bio bi izložen strašnim pritiscima", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Dudaković je nakon hapšenja doveden pred Sud gde mu je dozvoljeno da drži politički skup, što je značilo da će odmah biti i pušten na slobodu.

Dodik je to rekao povodom odluke suda BIH da ratnog komanadnta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atif Dudakovića i još 12 pripadnika tog korpusa, pusti da se brane sa slobode, prenosi RTRS.

Dodik je ocenio da je sasvim drugi slučaj kada su Srbi hapšeni u vezi sa ratnim zločinima i dovođeni u ponižavajućem okolnostima, a sa Dudakovićem je bilo sasvim suprotno.

"Jasno je da su pravosudni organi BiH pod stalnim pritiskom i uticajem bošnjačkih političkih i verskih elita, te da kompromitujući tužioce i sudije koji rade na ovakvim predmetima obično izdejstvuju ili oslobađajuću presudu ili neprocesuiranje", rekao je Dodik.

Kako je kazao, ovom odlukom Sud BiH je potvrdio ono što je rekao kada je Dudaković uhapšen - da nije optimista, jer im je bilo potrebno čak 12 godina da ga identifikuju na video-snimku, kao i da je to jasna poruka Srbima i Republici Srpskoj i još jedan dokaz zašto ne postoji poverenje u pravosuđe na nivou BiH.

Dudaković je uhapšen u petak u Bihaću, a na prvom pojavljivanju pred državnim tužiocem nije se izjasnio i tražio je dodatno vreme za odgovor o krivvici za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima i vojnicima i pripadnicima jedinica Fikreta Abdića tokom 1994. i 1995. godine.

Državno tužilaštvo saopštilo je ranije da se Atif Dudaković tereti zbog ubistva više stotina civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti tokom rata 1995. godine.

strana 1 od 116 idi na stranu