Junker: Moj prijatelj Putin je bio iznenađen izjavom Obame

Rusija je važan igrač i bez nje za Evropu nema bezbednosne agende, kaže predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Izvor: Tanjug

Subota, 28.04.2018.

19:51

Junker: Moj prijatelj Putin je bio iznenađen izjavom Obame
Foto: Tanjug, AP

On je istakao da Evropska unija i Rusija moraju da ponovo uspostave kontakt i prevaziđu "retoriku hladnog rata" iz prošlosti.

"Moramo naučiti da sa Rusima razgovaramo na ravnoj nozi, gledajući se u oči", rekao je Junker u danas objavljenom intervjuu holandskom listu "Trau".

Šef EK navodi i da je "njegov prijatelj (ruski predsednik Vladimir) Putin 2014. godine bio veoma neprijatno iznenađen izjavom tadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame da je Rusija samo regionalna sila", prenosi portal Politiko u svom evropskom izdanju.

Junker je izneo ovaj komentar u trenutku kada su pojačane tenzije između EU i Rusije zbog ruskog prisustva u Siriji, kao i zbog navodne umešanosti Rusije u slučaj trovanja nervnim agensom u Solzberiju i optužbi za rusko mešanje u nacionalne izbore više zemalja, primećuje portal.

Predsednik EK je u intervjuu holandskom listu, takođe, upozorio da moć Evrope na svetskoj sceni opada dok su drugi moćni igrači u usponu.

"Mi, Evropljani, ponekad mislimo da smo gazde u svetu. Zaboravljamo da smo mali i slab deo univerzuma. Gubimo ekonomsku moć. Polako, ali sigurno padamo sa 25 odsto globalnog bruto nacionalnog dohotka na 18 do 16 odsto", ukazuje on.

EU je, predočava Junker, i u demografskom smislu na gubitničkoj strani.

"Mi postojimo u kulturnom smislu, ali nismo dominantni. Zato uvek pozivam sve da budu skromniji. Moramo, zapravo, da slušamo ostatak sveta", objasnio je Junker.

Uz to, nagovestio je da su neke države članice EU, među kojima je i Holandija, licemerne u kritikama na račun njegovih napora da Komisiji da veću političku ulogu.

"Smešno je što premijeri koji nisu za političku komisiju, uključujući holandskog premijera Marka Rutea, uvek odmah nas zovu kada imaju problem kod kuće", zaključuje Junker.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: