Novi potres za Evropu – Slovačka i Poljska odbacuju "plan"

Premijeri Slovačke i Poljske Peter Pelegrini i Mateuš Moravjecki su u Varšavi, kao "crtanje novih podela u Evropi", odbacili navodni plan Brisela.

Izvor: Beta

Četvrtak, 26.04.2018.

07:27

Novi potres za Evropu – Slovačka i Poljska odbacuju
Getty Images

Taj plan je da postkomunističke članice Evropske unije u novom budžetu EU ostanu bez dela evrofondova koji bi se usmerio južnim članicama Unije, suočenim s nezaposlenošću i izbegličkom krizom.

"Još smo daleko od izjednačavanja standarda života, BDP-a po glavi stanovnika ili nivoa infrastrukture kakvi su u Zapadnoj Evropi koja je posle Drugog svetskog rata mogla neometano da se razvija. Mi, komunističke zemlje tu sreću nismo imale, i smatramo da u narednom višegodišnjem budžetu EU moramo da očuvamo što veću solidarnost i ravnopravnost u pristupu fondovima", kazao je Moravjecki novinarima posle sastanka sa Pelegrinijem.

Slovački premijer podsetio je da od ulaganja novca iz zajedničke evropske kase za razvoj nerazvijenih regiona u novim članicama, kao što su Poljska ili Slovačka, i te kako koristi imaju i stare članice i njihova privreda, između ostalog i preko visokih dividendi koje iz preduzeća u Poljskoj i Slovačkoj prebacuju u centrale u svoje zemlje.

"Ta sredstva (kohezionog fonda) treba da idu tamo gde infrastruktura još nije dovršena", kazao je Pelegrini na zajedničkoj konferenciji za novinare s Moravjeckim.

Slovački premijer upozorio je da bi osetnije preusmeravanje sredstava po drugačijim kriterijumima u južne članice Unije kao što su Grčka ili Španija, moglo da znači "crtanje novih podela u EU".

"Moramo jako da pazimo da u EU ne dođe do novih podela Evrope, sada ne samo na Zapad i Istok nego i Sever i Jug... Te informacije su za sada nezvanične, iz lista Fajnenšel tajms. Mi ćemo na samitu u Sofiji pitati šefa Evropske komisije šta je tu istina", rekao je Pelegrini.

Deo novca koji je ranije išao za politiku kohezije i glavni korisnici bili su nerazvijeni regioni postkomunističkih članica Unije, trebalo bi, po nezvaničnim saznanjima medija, da se u novom budžetu preusmeri između ostalog i u zemlje koje su na udaru talasa migracije i koje primaju migrante, za razliku od Višegradske grupe.

I Pelegrini i Moravjecki su upozorili da njihove zemlje ne žele da EU govore samo "NE!" i odbijaju migrante, već da solidarno dolaze sa novim predlozima, pre svega zajedničkih solidarnih projekta pomoći na Bliskom istoku i Africi kako ljudi ne bi morali da odatle beže, a takođe solidarno pomažu u zaštiti spoljnih granica Unije, recimo na "balkanskoj trasi".

Premijeri su danas razgovarali i o proširenju baltičkog gasovoda Severni tok iz Rusije u Nemačku i odbili ga kao puku dalju monopolizaciju gasnih tokova.

"Ne želimo dalju monopolizaciju odnosa u gasnoj industriji. To je jako važna energetska sirovina za koju moraju da važe zakoni EU - to kao prvo. Kao drugo, diverzifikacija isporuka gasa je važna, strateška tema kako za Poljsku tako i za slovačku", kazao je Moravjecki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: