Brnabićeva: Zašto je to tabu? Svi su zamenjivi pa i ja

Premijerka Ana Brnabić rekla je da ne vidi zašto bi rekonstrukcija vlade bila "tabu tema".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.04.2018.

17:00

Brnabićeva: Zašto je to tabu? Svi su zamenjivi pa i ja
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Kako je izjavila, menjaće se svako ko treba - da bi vlada radila bolje, uključujući i nju kao predsednicu Vlade Srbije.

Takođe, ističe da je ministar Dušan Vujović danas bio na sednici Vlade i da ne može da više odgovara na pitanja da li je podneo ostavku.

Ona je odgovarajući na pitanja poslanika u parlamentu rekla da je vlada koju vodi potpuno otvorena, demokratska vlada.

"Ne razumem zašto je rekonstrukcija tako tabu tema", rekla je Brnabićeva i navela da je normalno da ako neko ima nekih problema, zdravstvenih, porodičnih ili ne daje sebe u punom kapacitetu ne bude više njen član.

Kako je rekla, ne mora niko da bude četiri godine na istom mestu i poručila da ako se ne radi kako treba, da će se menjati svako ko treba da bi bilo bolje, "uključujući i mene kao predsednicu vlade".

Na pitanje da li je ministar finansija Dušan Vujović podneo ostavku Brnabićeva je rekla da je Vujović danas prisustvovao sednici vlade i da nije u skupštini prisutan jer ima druge obaveze.

Kako je rekla, Vujović se sinoć vratio iz Vašingtona, gde je bio na razgovoru sa MMF.

"Ne znam kako više da odgovaram na ovakve neistine", poručila je Brnabićeva.

O udžbenicima na albanskom jeziku, "neistinama"...

Premijerka je odgovarajući na pitanje poslanika Partije za demokratsko delovanje (PDD) Fatmira Hasanija, da je Vlada Srbije bila otvorena za saradnju po pitanju udžbenika na albanskom jeziku, ali da pomak nije napravljen zbog problema u funkcionisanju Nacionalnog saveta za albanske nacionalne manjine.

Hasani je pitao Brnabić o poboljšanju položaja albanske manjine u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, a premijerka mu je odgovorila da Vlada Srbije radi na integraciji albanskog stanovništva.

"Kada god ste zatražili sastanak kod mene, uvek sam našla vremena da se sastanamo i razgovaramo o Preševu, Medveđi i Bujanovcu. Postoje stvari koje lokalne samouprave moraju da urade same za sebe", rekla je ona.

Krenuli smo u ozbiljnu integraciju albanskog stanovnistva, kaže Brnabić i dodaje da problem u tom smslu što albansko stanovnistvo posebo u Preševu ne govori srpski.

"Zbog toga je Koordinacino telo pokrenulo sveobuhvatnu akciju obuke učenja srpskog jezika na području poštine preševo. Pored toga u Bujanovcu smo otvorili odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice", rekla je Brnabić.

Poslanik Muamer Zukorlić je pitao premijerku da li zna da se u Sandžaku prikuplja novac građana za izgradnju puteva, navodeći da je reč o nelegalnoj aktivnosti.

Brnabić je zamolila građane da, ako neko dođe bez dokaza da je nadležan za to, ili ako ne da priznanicu, to prijave policiji. Premijerka Ana Brnabić oštro je negodovala na navode poslanice Sonje Pavlović koja je rekla da je premijerka na nedavnom sastanku Nacionalnog konventa sa EU navodno rekla da nju ne isteresuju ocene iz Izveštaja EK, nego preporuke.

"Kad čujem direktnu neistinu onda mi je teško da dalje slušam pitanja jer mi je neverovatno da neko otvoreno govori neistinu", rekla je Brnabić u Skupštini Srbije u delu sednice na kojoj članovi vlade odgovaraju na pitanja poslanika.

Navela je da srećom postoje video materijali i snimljeni televizijski prilozi o tome šta je na tom sastanku pričala, a da to mogu da posvedoče i pojedini poslanici.

"Vi kažete ne interesuju me ocene, već preporuke. Rekla sam da su nam ocene važne, a preporuke su nam još važnije", rekla je Brnabić i istakla da ima prava da se ljuti kada se govore neistine i kada se otvoreno obmanjuju građani.

Pojasnila je da je rekla da su nam ocene važne, a preporuke još važnije jer su ocene iza nas, a preporuke ono što tek treba da uradimo.

Istakla je da su u poslednjih nekoliko dana Srbiju posetili brojni evropski zvaničnici, te da su svi do jednoga rekli da je izveštaj EK o Srbiji pozitivan i da postoje stvari koje treba da se unaprede, a od kojih ističe "mi ne bežimo".

Navela je da je Izveštaj o Srbiji pozitivan, da je Srbija postigla izvanredan napredak i da je, posebno u ekonomiji, lider u regionu.

Kada je reč o vladavini prava, Brnabić kaže ne postoji nikakva diskusija jer mora da se unapredi ta oblast, te da se na tome radilo i da će se raditi.

Navela je i da se radi na transparetnosti pravosuđa, da se u javnom dijalogu razgovaralo o reformi ustava kako bi se sačinio najbolji mogući nacrt amandmana, te da su upućeni Venecijanskoj komisiji.

"Ne radimo to zbog EU, nego zbog građana Srbije", podvukla je premijerka i navela da Ustav iz 2006. godine nije ni poslat Venecijanskoj komisiji, a sada postoje kritike da je proces ustavne reforme zatvoren.

Brnabić kaže da je rekla da je snaga jedne vlade kada kaže da nema kapacitet jer, dodala je, nijedna ozbiljna vlada nigde na svetu nema dovoljno kapaciteta da sama sve uradi.

"Da ima, ne bi postojala razna udružanja koja se trude da u jednom demokratskom društvu vladi daju preporuke iz raznih oblasti. Vlada je otvorena, demokratska i odgovorna", kaže premijerka.

Naglasila je da postoje organizacije koje mnogo više znaju od vlade i da je potrebno čuti njihove preporuke kako ne bismo gubili vreme i kako bismo implementirali sve ono što je potrebno u daljim reformama.

Postojale su, dodaje, vlade pre 2013. koje su mislile da su najpametnije, a da joj je to poznato jer je tada bila u NALED-u, organizaciji za koju navodi da se trudila da kaže vladama šta treba uraditi za bolje poslovno okruženje.

"Postojale su vlade koje mislile da su najpamentnije i da znaju sve a nisu ništa uradile. Ne znamo sve najbolje, nemamo sve kapacitete, pričaćemo sa svima kako bi reforme brže sprovodile", poručila je Brnabić. Premijerka Ana Brnabić izjavila je da Vlada ima kompetentne i dovoljno hrabre ministre da ispitaju sve navode o nenamenskom trošenju budžetskog novca prethodne vlasti.

Brnabić je u Skupštini Srbije, gde sa članovima vlade odgovara na pitanja poslanika, rekla da će građani sami proceniti kako ko radi i kako je ko radio, te da su već to nekoliko puta učinili od 2014. godine.

"Vama i dalje nije jasno. Građani su procenili i svake godine sve je veća vera u SNS i u vladajuću koaliciju", poručila je Brnabić.

Navela je i da su građani sami procenili učinak sadašnje opozicije, te da se to pokazalo na primeru izbora u Beogradu gde je, kaže, centar snage tih stranaka i na kojima je "koalicija okupljena oko pet stranaka osvojila veličanstvenih 2,24 odsto ili 18.000 glasova".

Za sadašnju vladu je rekla da će biti upisana u istoriju kao jedna u nizu vlada u kontinuitetu sa prethodnom koja je, kaže, izvukla zemlju iz bankrota i dovela je do suficita u budžetu i ozbiljne domaćinske kase.

Navela je da je Srbija za tri godine postala svetski šampion u izdavanju građevinskih dozvola, kao i po privlačenju stranih investicija.

Premijerka je čestitala Milici Nikolić na bronzanoj medalji osvojenoj na Evropskom prvenstvu u džudou, navodeći da je to veliki uspeh.

Odgovarajući na brojna pitanja koje je poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević postavio njoj i ministrima, a u vezi sa divljom gradnjom gasovoda u Trsteniku za vreme prethodne vlasti, o tome da li postoji sprega između dela međunarodne zajednice i Vuka Jeremića i Saše Jankovića u svrhu rušenja suvereniteta Srbije.

Pitao je šta će vlada preduzeti povodom "skandaloznog" ponašanja Jeremića u vreme kada je bio ministar spoljnih poslova, kada je za jedan avio let trošio 70.000 evra i 1.500 za jedno noćenje.

Upitao je i da li organizatori protesta u Nišu, za koje veruju da su predstavnici dela opozicije, na zakonit način prijavljuju okupljanja u Nišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: