Bender: Kosovo nema perspektivu za članstvo u EU

Potpredsednik Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) Kristof Bender smatra da Kosovo u postojećim okolnostima nema perspektivu za članstvo u Evropskoj uniji.

Izvor: Beta

Sreda, 25.04.2018.

14:46

Bender: Kosovo nema perspektivu za članstvo u EU
EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

"Za Kosovo je proces formalnog pristupanja stigao do kraja i nema načina da nastavi napred", ocenjuje Bender u intervjuu za portal Juropijan Vestern Balkans (EWB).

S obzirom na činjenicu da pet članica EU ne priznaju Kosovo, ono nema perspektivu da bude deo strategije proširenja EU i "Španija je to vrlo jasno stavila do znanja", poručuje on.

Ocenivši da je Strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan pozitivan razvoj situacije i korak u pravom smeru, Bender kaže i da je dobro što su vladavina prava i ekonomski razvoj stavljeni u njen fokus.

"Strategija je, međutim, samo parče papira koje se na kraju neće računati, već samo ono što će biti urađeno uz pomoć nje", ocenjuje Bender.

Dodaje i da je za sve one koji su radili na Strategiji jasno da 2025. godina, koja se u dokumentu pominje kao godina do koje bi Srbija i Crna Gora mogle da pristupe Evropskoj uniji, samo indikativna godina i da nema nikakvih garancija da će se dve zemlje do tada pridružiti Uniji.

"Nijedna zemlja ne bi trebalo da tim datumom za Srbiju i Crnu Goru bude ni ohrabrena, ni obeshrabrena. Daleko je važnije koliko će uspešno zemlje raditi na reformama", ističe on.

Vladavina prava je prioritet za Evropsku uniju, ali, kako kaže, postoji vrlo malo konkretnih i jasnih evropskih propisa o standardima vladavine prava.

"Kada je reč o vladavini prava, imamo određene ključne vrednosti, ali kada govorimo o tome kako bi institucije trebalo da izgledaju, nema jasnih propisa", izjavio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: