"Volimo Francusku kao ona nas" - novi kamen, novi natpis

Postament Spomenika zahvalnosti Francuskoj će u potpunosti biti zamenjen, kaže Zoran Tucić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2018.

13:44

Foto: Thinkstock

Osim toga, Tucić ističe da će restauracija, sanacija i rekonstrukcija Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu biti završena do 10. avgusta.

Podsećamo, obnova spomenika počela je polovinom marta, a reč je o zajedničkom projektu srpske i francuske vlade. Projekat rekonstrukcije je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Tucić napominje da će postament spomenika zbog dotrajalosti biti u celosti zamenjen.

"Postament Spomenika zahvalnosti Francuskoj nakon restauracije i sanacije biće od italijanskog kamena ‘bela karera’ tipa c, koji će zameniti dotrajali materijal sa Brača koji nije odoleo protoku vremena u lošim meteorološkim uslovima u Beogradu”, ističe Tucić.

"Prvobitno je bilo teško uopšte skinuti bronzanu skulpturu sa postamenta. Bronzana skulptura je originalno postavljena tako što je u prvoj četvrtini svoje visine zalivena betonom da bi joj se spustilo težište. Negativni iticaj betona na broznzu usled zahtevnih meteoroloških prilika u Beogradu doveo je do propadanja spomenika. Bronza je propuštala vodu, beton se zbog toga širio i skulptura je pucala", dodao je on.

Takođe, Tucić je naveo da će biti izgrađena nova veza između postamenta i skulpture, a da radove izvodi firma “Koto” iz Beograda.

Za rad u kamenu angažovan je vajar i profesor Fakulteta primenjenih umestnosti Goran Čpajak, a za restauraciju skulpture vajar Zoran Kuzmanović, naveo je Tucić.

"Bareljefi, kao i čuveni natpisi ‘Volimo Francusku kao što je ona nas volela’ i ‘A la France 1914-1918’ biće ponovo isklesani, ali u italijanskom kamenu”, istakao je Tucić.

Spomenik zahvalnosti Francuskoj Ivana Meštrovića postavljen je 1930. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: