Vučić odlaže predlog za KiM, "mislio da smo bliže rešenju"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za "Blumberg" da sporazum sa Prištinom neće biti postignut odmah, pošto obe strane ostaju na udaljenim pozicijama.

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.04.2018.

21:30

Vučić odlaže predlog za KiM,
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Kako navodi, to ga prisiljava na odlaganje cilja koji je postavio - da predlog za KiM otkrije u roku od nekoliko nedelja.

Agencija "Blumberg" je sporazum sa Prištinom označila najvećom preprekom na putu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji,

"Blumberg" navodi da je Vučić kazao da je više vremena potrebno da svetske sile - uključujući EU i SAD - izvrše pritisak kako bi Priština pristala na davanje ustupaka, kako bi mogao da građanima Srbije, kojih je sedam miliona, predstavi sporazum bez osećanja poniženosti.

Agencija podseća da je prošle godine srpski predsednik započeo "unutrašnji dijalog" u vezi sa Kosovom, uz ocenu "Blumberga" da je ovaj sporazum ključan za stabilnost Zapadnog Balkana.

"Bolje je sačekati. Nema više rokova. Ipak, mislio sam da smo bliže rešenju nego što jesmo", kazao je Vučić u intervjuu koji je "Blumbergu" dao u Predsedništvu Srbije.

Agencija navodi da je Vučić rekao da bi u Srbiji, u kojoj stranka 48-godišnjeg predsednika države ima kontrolu nad skoro dve trećine parlamenta, "većina građana više želela zamrznuti sukob od resenja, što je situacija koja bi predstavljala pretnju koju region ne može sebi da dozvoli".

"Ukoliko imate zamrznuti sukob, neko će odmrznuti. I to će biti kraj normalnog života celokupnog regiona. Moramo da shvatimo da kada činiš užasne političke greške, za njih moraš da platiš cenu. Ali, u isto vreme svi ostali moraju da nauče da ne možeš da ponižavaš jedan narod", naveo je Vučić.

"Blumberg" navodi da je predsednik Srbije kazao da će za bilo kakvo rešenje biti potreban referendum zato što bi se menjao ustav.

"Ukoliko budemo videli da je ovo daleko najbolje rešenje za budućnost Srbije i ukoliko Srbija nije ponižena i ukoliko Srbi dobiju sve garancije za bolji život, ja ću se za to boriti. Oko toga nema sumnje", rekao je Vučić.

Agencija navodi da se Vučić nada da će Srbija, kada uđe u EU, biti ekonomski potpomognuta, kao i da će "članstvo (u EU) takođe zaustaviti odliv mozgova iz Srbije".

"Blumberg" podseća da je članstvo Srbije u EU predviđeno za period oko 2025. godine i da je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, nakon jučerašnje posete Albaniji, danas došao u Beograd na sastanak sa Vučićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: