"Za 20 godina EU možda neće postojati, ali Srbija hoće"

Beograd -- Kakve veze ZSO ima sa potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma sa Prištinom?, upitao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Tanja Valić
Foto: Tanjug / Tanja Valić

Dačić je naveo da je dokument o tome potpisao pre pet godina sa Ketrin Ešton i sa Hašimom Tačijem.

“Predstavnici EU su gluvonemi kada je u pitanju Priština. Ne znam da li je ta bolest izlečiva. Kada treba nešto protiv Prištine da se kaže, kao da zaseda savet mudraca sa Tibeta, ali zato kada je reč o Srbiji uvek postoji spremnost da se na nama vežba”, rekao je Dačić.

On je istakao i da “Srbija nije džak za udaranje”.

“Nemojte udarati na naše dostojanstvo”, rekao je Dačić i ponovio da Srbija pruža ruku, ali da je za tango potrebno dvoje.

Prema njegovim rečima, trajno rešenje kosovskog pitanja je “vin-vin” kombinacija za Beograd, Prištinu i Evropsku uniju.

Govoreći na konferenciji “Nove perspektive za Zapadni Balkan” u organizaciji Centra za međunarodne i bezbednosne poslove Dačić je rekao da je Kosovo vekovni problem i da ne može biti rešen jednim sporazumom.

Dačić je rekao da kada pitate evropskog komesara Johanesa Hana šta treba da bude u tom sporazumu, on kaže da ne zna.

Odgovor Hana je, kaže, da sporazum treba da sadrži ono što se "dve strane dogovore".

"Mi hoćemo da se dogovoramo, ali nećemo da se dogovaramo po principu da je sve rešeno. Hoćemo da budemo aktivni. Naša ruka je pružena”, ponovio je Dačić.

Napomenuo je da su u Bundestagu analizirali njegovu izjavu da je pitanje hoće li EU postojati 2025. godine, ističući da on nije rekao ništa pežorativno, te da Srbija ne želi da se EU raspadne.

Kako je rekao, za 20 ili 50 godina EU ili UN možda neće postojati, ali će postojati Srbija i zato, dodao je, mora da se vodi računa kakve se odluke donose.

Kroz šalu je rekao i da će se EU ulaskom zapadnobalkanskih zemalja pre raspasti.

Pošto je Dačić o Kosovu govorio drugačije nego što je u pripremljenom govoru i oštrijim tonom, organizatori su ga pitali šta je istina pošto ima razlika, a Dačić je odgovorio: “Ono je bilo diplomatski, a ovo je tačno”.

Politika

strana 1 od 268 idi na stranu