Trampov kandidat se suočava sa "stogodišnjim presedanom"?

Budući američki državni sekretar Majk Pompeo, kojeg je predsednik Donald Tramp predložio na tu funkciju, suočiće se sa nepredviđenom preprekom u Kongresu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2018.

17:19

Trampov kandidat se suočava sa
screenshot

To telo treba da potvrdi njegovo imenovanje.

Spoljnopolitički odbor Senata mogao bi da uputi nepovoljno mišljenje o kandidaturi Pompea, jer su sve demokrate u tom odboru kao i republikanski senator Rend Pol, ranije rekle da se protive imenovanju direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA) za šefa diplomatije.

Ukoliko zadrže taj stav, to će biti prvi put da imenovanje nekog funkcionera na mesto šefa diplomatije bude odbijeno u tom odboru, iako stav tog odbora predstavlja samo preporuku, a ne konačnu odluku.

Nijedan budući šef diplomatije nije u poslednjih 100 godina dobio nepovoljno mišljenje spoljnopolitičkog odbora Senata.

Bez obzira na taj ishod, o imenovanju Pompea treba uskoro da se izjasni ceo Senat.

Potvrda o imenovanju je verovatna, ali nije 100 odsto sigurna, jer se mnogi senatori nisu još izjasnili o tome.

Tramp je u petak na Tviteru naveo da je Pompeo izvanredan i dodao da će biti "veliki državni sekretar". Američki predsednik je danas naveo da je teško poverovati da bi neko glasio protiv Pompea.

Pompeo, direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) od dolaska Donalda Trampa u Beloj kući početkom 2017. godine, u martu je imenovan za šefa diplomatije posle smene Reksa Tilersona.

Mediji su nedavno preneli da je Pompeo imao tajni sastanak s liderom Severne Koreje Kim Džng Unom u Pjongjangu u okviru priprema samita Trampa i Kima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: