Žalbena sednica, odbrana Karadžića traži novo sudjenje

Hag -- Odbrana Radovana Karadžića na početku žalbene sednice u Hagu zatražila je da se poništi presuda i da se naloži novo suđenje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Tužilaštvo u žalbi zahteva kaznu doživotnog zatvora za Karadžića. Tim odbrane, kako je prenela RTRS, iznosi argumentaciju po 46 žalbenih osnova.

Odmah na početku današnjeg obraćanja žalbenom veću, odbrana je zatražila da bude poništena prvostepena presuda haškog tribunala i da bude naloženo novo suđenje.

Karadžić je uložio je u decembru 2016. godine žalbu haškom sudu na presudu, kojom je osuđen na 40 godina zatvora "zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u BiH 1992-1995. godine".

Odbrana se nada da će uspeti da dokaže nepostojanje veze Karadžića sa dešavanjima u Srebrenici, što bi, kako očekuju, uticalo na visinu presude.

Član Karadžićevog tima odbrane advokat Goran Petronijević rekao je ranije da će na ovom pretresu usmeno biti izneti stavovi odbrane i tužilaštva o međusobnim žalbama i odgovorima.

Posle ovog žalbenog pretresa uslediće, kako je rekao, samo statusne konferencije sve do izricanja konačne presude, što bi, prema predviđanjima odbrane, moglo da bude do kraja godine.

Karadžić je osuđen u martu 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 460 idi na stranu