Težak udes u Severnoj Koreji - poginulo 32 turista iz Kine

32 kineskih i četiri državljana Severne Koreje poginula su u teškoj saobraćajnoj nesreći u Severnoj Koreji, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2018.

07:43

Težak udes u Severnoj Koreji - poginulo 32 turista iz Kine

Kineski diplomatski predstavnici u Pjongjangu rekli su da će kasnije da objave detalje.

Sudar se dogodio u nedelju uveče u provinciji Severna Hvanghe, južno od severnokorejske prestonice Pjongjanga, prenela je agencija AP.

Kineska televizija CGTN javila je ranije preko Tvitera da je autobus sa turistima pao s mosta u Severnoj Koreji i da je "više od 30 ljudi" poginulo u nesreći. Ta Tviter poruka je kasnije povučena, navodi agencija Frans pres.

Kineske vlasti su jutros obaveštene o nesreći i kineska ambasada u Pjongjangu je poslala svoje zaposlene na mesto nesreće, navelo je kinesko minsitarstvo.

Kineska Uprava za bezbednost na radu definiše "veliku nesreću" u kojoj ima između 10 i 30 mrtvih ili 50 do 100 povređenih. Nesreća se dogodila u nedelju uveće u provinciji Severni Hvangae, južno od glavnog grada Severne Koreje Pjongjanga, navelo je minsitarstvo u kratkom saopštelnju.

Kineske diplomate u Pjongjangu su navele da će kasnije izdati saopštenje.

Snimci kineske državne televizije CCTV pokazuju olupinu autobusa u mraku po kiši. Spasilačka vozila se vide da su na licu mesta, i prikazani su povređeni kako se zbrinjavaju u bolnici.

Većina turista koji posećuju Severnu Koreju su iz Kine. Dve zemlje, koje su saveznici od Hladnog rata, dele dugu kopnenu granicu i redovni letovi vezuju Pjongjanga za više kineskih gradova.

Do 5.000 zapadnih posetilaca, među kojima oko 20 odsto Amerikanaca svake godine posećuju Severnu Koreju, ali taj broj je pao od kada su SAD zabranile svojim državljanima da putuju u tu zemlju a i druge zemlje počele da daju ; upozorenja zbog rasta tenzija oko nuklearnog programa Pjongjanga.

Međutim kineski turisti i dalje idu u Severnu Koreju iako se Peking priključio međunarodnim sankcijama protiv vlasti severnokorejskog vođe Kim Džong Una.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: