Veto Španije zbog Kosova - Rahoj neće potpis uz Haradinaja

Madrid -- Španija je stavila veto na predlog teksta zajedničke deklaracije planirane za objavljivanje tokom samita u Sofjii, piše španski "Pais".

Izvor: B92
Podeli
Getty Images
Getty Images

Kako se navodi, razlog nije spoljna politika EU, već je cilj da se "ime i potpis Marijana Rahoja ne nađu u istom dokumentu, na istom nivou sa liderom Kosova", čiju nezavisnost Španija ne priznaje.

Španski list navodi da je ova informacija potvrđena iz više diplomatskih izvora, kao i da će Rahoj najverovatnije napustiti Sofiju i samit pre nego što počne sastanak na kome će prisustvovati najviši predstavnici Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije, BiH, ali i Kosova.

Premijer Španije će tako biti prisutan samo tokom radne večere sa ostalim liderima zemalja članica EU, koja je zakazana prvog dana Samita.

Ove informacije su potvrdile najave da će Brisel imati problema sa organizacijom prvog samita EU - Zapadni Balkan u poslednjih 15 godina, zbog čega su bile najavljene i "protokolarne egzibicije", kako bi sve strane bile zadovoljne.

Kosovsku nezavisnost ne priznaje pet članica EU, ali su Rumunija, Grčka, Kipar i Slovačka bile "spremne da prihvate zajednički tekst deklaracije, ukoliko se Španija ne pobuni".

Prema informacijama lista, španska diplomatija je svoju konačnu odluku saopštila još prošlog četvrtka.

Pročitajte još: Paradoksi Brnabićeva-Tači i doručak-večera

Rahoj je ranije govorio o tome da je problematično što se u Briselu istovremeno govori o proširenju i državama koje nisu priznate.

"To nas brine", rekao je Rahoj.

Kako je preneo Euraktiv, Rahoj je krajem marta na marginama Samita EU rekao svom bugarskom kolegi Bojku Borisovu, čija zemlja predsedava Uniji, da će "imati problema sa balkanskim samitom u Sofiji", kao i da je "zapretio da neće doći zbog Kosova".

Podestimo, Španci su se početkom godine usprotivili određenim odrednicama u strategiji proširenja EU, zbog toga što je Kosovo stavljeno na istu ravan kao bivše jugoslovenske republike i Albanija.

Španija je u januaru dostavila pismo u obliku "non pejpera" pred usvajanje strategije proširenja na Zapadnom Balkanu, u kom "stopira" spominjanje Kosova u tom kontekstu, ali i odrednicu WB6, odnosno "balkanska šestorka" zbog toga što se njom Kosovo tretira kao država.

strana 1 od 104 idi na stranu