"Nema više vrdanja, 'za dom spremni' ne dolazi u obzir"

Andrej Plenković nema prostora za vrdanje, mora hitno u Sabor da pošalje zakonski predlog kojim će se izglasavanjem u parlamentu rešiti pitanje "za dom spremni"

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.04.2018.

22:28

EPA/ANTONIO BAT

To je poručio ugledni hrvatski pisac i teolog Drago Pilsel.

"Pozdrav ’za dom – spremni’ u bilo kakvoj upotrebi i obliku u Hrvatskoj ne dolazi u obzir i mora biti zabranjen, suprotno nastojanjima Kolinde Grabar-Kitarović da se rehabilituje, a oni koji tu zabranu prekrše, moraju biti kažnjeni strogo i bez ikakvog popuštanja, kako se to radi u Nemačkoj ili Austriji", naveo je Pilsel u kolumni objavljenoj nakon jučerašnjeg incidenta u Jasenovcu.

Ako se to ne bi dogodilo, značilo bi da su za Grabar Kitarovićevu, Plenkovića i predsednika Sabora Gordana Jandrokovića "žrtve ustaškog terora teren po kojem se može i sme gaziti da bi se skupljali politički poeni", naveo je Pilsel.

Podseća da je NDH bila jedina država u Evropi koja je imala rasne zakone prema uzoru na nacističke, a ko to, kako kaže, ne shvata i ne prihvata, taj je neprijatelj savremene Hrvatske i Evrope.

Uoči jučerašnje državne komemoracije žrtvama jasenovačkog logora, treće po redu, što je slučaj već tri godine, na mestu gde je nekada bila spomen-ploča HOS, dvojica pripadnika tih snaga su razvili zastavu sa natpisom "za dom spremni".

Pilsel smatra da prostora za vrdanje ne bi smeli više da imaju ni Jevreji, ni Srbi, ni antifašisti, koji bi, kako kaže, trebalo da zahtevaju od Sabora da prekine pokroviteljstvo nad blajburškom paradom sve dok se tamo, na Blajburškom polju održavaju komemoracije ustaškim vojnicima.

"Zatražio sam od predsednika Antifašističke lige Zorana Pusića da pripremi predlog deklaracije. Naime, ko god pogleda spomenik podignut 1987, jednu veliku kamenu gromadu desno od oltara na Blajburškom polju, videće na tom kamenu dva teksta, jedan na nemačkom i drugi na hrvatskom jeziku koji su različiti", naveo je Pilsel.

Objašnjava da na nemačkom piše: “U čast poginulim Hrvatima. Maj 1945“, dok na hrvatskom piše: “U čast i slavu poginuloj Hrvatskoj vojsci. Maj 1945".

“Ustaška vojska nije i ne može biti isto što i hrvatska vojska", piše Pilsel u kolumni objavljenoj na portalu Autograf.

Smatra da taj tekst mora hitno biti izmenjen jer on, kaže, naprosto vređa sve one koji žele da poštuju Ustav RH.

"Naime, ustaška vojska ne može biti isto što i vojska NOB-a koja je pobedila u Drugom svetskom ratu, a ne može biti ni isto što je i Hrvatska vojska danas. To je neprihvatljivo!", poručuje kolumnista.

Pilsel smatra da je dobro primetio predsednik Jvrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus gostujući juče u emisiji HTV-a "Nu2", "da je talas neoustaštva ojačan, rasplamsan dolaskom na vlast Kolinde Grabar Kitarović".

"Od tada, ja dodajem, ne prestaju njeni ispadi: em se slika s ustaškim zastavama, em pozdravlja ustaški moto 'za dom - spremni' kao 'stari hrvatski pozdrav', em salutira ustašama u Argentini, deli im priznanja, ne ograđuje se od njihovih ekstravagantnih zahteva da se derogira antifašizam iz Ustava, svima njima se ona 'ponosi', kako je izjavila poslednjeg dana boravka u Brazilu HTV-ovom novinaru", naveo je Pilsel.

I šta sad?, pita Pilsel uz opasku da li to znači bi sada trebalo uzeti kao ozbiljne izjave Zvonimira Ivana Čička, da Kitarovićeva želi da "ukine podele i promoviše mir".

"Smejurija! Baš to, smejurija. Kraljica potpaljuje vatru, dvorska luda duva u plamen", konstatuje Pilsel.

Naveo je i da tri komemoracije "ili kolone", kako nevešto insistira Jandroković, krivica su politike HDZ-ove vlasti.

"Plenkovićevo oklevanje da zauzme stav prema neoustašama i Kolindin doprinos razmahivanju ksenofobije i ustaštva doveli su do toga da se moramo zapitati kakav je, za Boga miloga, odnos vladajućih prema žrtvama ustaškog terora", zaključio je Pilsel, uz poruku Jevrejima Srbima i drugim stradalnicima da imaju pravo da traže da se predsednica, vlada i Sabor pridržavaju Ustava Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: