Han uputio poruku liderima zemalja Zapadnog Balkana

Evropski komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han kaže da je Evropska komisija svojom Stretegijom proširenja nacrtala jasan put ka jačoj i široj Uniji.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.04.2018.

19:03

Han uputio poruku liderima zemalja Zapadnog Balkana
Foto: EPA/Andrej Cukiæ

"Sada je na liderima zemlja regiona da preuzmu loptu", poručio je Han, predstavljajući Paket proširenja pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

On je izjavio da ostvareni napredak zemalja Zapadnog Balkana pokazuje da politika proširenja Evropske unije daje rezultate, ali da nema vremena da se zadovoljava postignutim već rad mora da se nastavi.

"Strategijom proširenja smo nacrtali jasan put ka jačaoj i široj Uniji i u detalje naveli šta pojedine zemlje moraju da urade. Sada je na liderima tih zemlja da preuzmu loptu i trče sa njom", poručio je Han.

On je upozorio da na putu ka članstvu u EU nema prečica i da to važi za sve zemlje koje su ocenjene u izveštaju Evropske komisije.

"Proširenje nije socijalni rad. Mi ne činimo našim partnerima uslugu. Tu se radi o interesu EU i stvaranju stabilnosti kroz povezivanje i otvaranje novih mogućnosti za evropske građane i kompanije. Proširenje mora da bude dobitna kombinacija za sve", naglasio je Johanes Han.

Evropski komesar za pregovore o proširenju je ocenio da izveštaj Evropske komisije jasno naglašava ključne izazove koje zemlje regiona moraju da reše kako bi napredovale.

"Puno ostaje da se uradi posebno u vitalnoj oblasti vladavine prava, osnovnih prava i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", naveo je Han.

On je dodao da na ekonomskom planu zemlje regiona moraju da unaprede svoju poslovnu i investicionu klimu, kako bi, između ostalog, rešavale i pitanja postojeće visoke nezaposlenosti, posebno među mladima.

Han napominje da strukturne ekonomske reforme i napredovanje u planovima o povezivanju ostaju ključni za Zapadni Balkan.

"Sve zemje moraju snažnije da rade na pomirenju i osiguranju dobrosusedskih odnosa. Bili smo vrlo jasni da sva otvoreni bilateralni pitanja moraju da budu rešena pre ulaska u EU", naglasio je evropski komesar.

Johanes Han je zaključio da se rezultati ovako jasne perspektive i zahteva EU već mogu videti kada je reč o prevazilaženju bilateralnih sporova u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: