"Da smo mi tako radili pola vlade HR ne bi moglo u Srbiju"

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović kaže da Srbija i Hrvatska treba da nastave dijalog i da nacionalizam donosi ne jedan, već mnogo koraka unazad.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 23.04.2018.

09:33

Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

"Mislim da nacionalisti i sa jedne i sa druge strane ne donose dobro sopstvenim državama, a kamoli regionu ... donosi ne jedan, nego mnogo koraka nazad", kazala je ona za RTS i osudila pojavu zastave sa ustaškim pozdravom, u nedelju u Jasenovcu, navodeći da bi to svi trebalo da osude.

Kao antievropsku je ocenila i odluku hrvatske vlade da ne dozvoli članu Vlade Srbije, ministru odbrane Aleksandru Vulinu, ulazak u Hrvatsku.

"Ako hoćemo da pričamo o budućnosti regiona moramo da uzmemo tajm- aut i da se vratiomo na ono što su se nedavno dogovorili predsednik Srbije i predsednica Hrvatske kada je Vučić bio u Zagrebu, da pokušamo da gradimo budućnost. Postoje mnoge stvari koje nas razdvajaju, ali i budućnost koja je važna za građane", kazala je Mihajlovićeva.

Ona se osvrnula i na prekid posete Srbiji hrvatske delegacije, sa predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem na čelu.

Podsetila je da je bila u nedavnoj poseti Zagrebu zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, navodeći da je srpska delegacija "zbog raznih situacija" možda mogla da se odmah vrati u zemlju, ali to nisu uradili.

"Da je srpska vlada reagovala na sve ono što se u prethodnom periodu čulo od strane članova hrvatske vlade, mislim da bi pola hrvatske vlade imalo zabranu ulaska u Srbiju, ali hajde da mislimo u budućnosti i radimo ono što smo rekli da ćemo raditi, a to privreda", kazala je ona i istakla da bez stabilnog regiona nema ekonomije.

Osudila je i izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da želi da gradi novi dijalog sa Srbijom, za koju je rekao da je "bila agresor na Hrvatsku".

"Mislim da je za osudu takva izjava predsednika hrvatske vlade, ali kao što sam rekla hajde da pokušamo da idemo napred", rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade Srbije kazala je i da je sve što se desilo u prethodnom periodu donelo najviše problema Srbima koji žive u Hrvatskoj.

"Gorak je utisak kad smo se vratili iz Hrvatske, kako izgleda njihov život i šta može Srbija da se učini da im bude bolje", rekla je Mihajlovićeva.

Iako smatra da treba ići napred i da je manevarski prostor za dijalog ogroman, Mihajlovićeva je kazala da je bilo mnogo strpljenja sa srpske strane.

"Hajde da pokušamo da to strpljenje dobijemo i sa hrvatske strane i da idemo dalje", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: