"Zagrebu treba spomenik žrtvama NDH, a ne holokausta"

Predsednik Jevrejske opštine Zagreb i predsednik koordinacije Jevrejskih opština Ognjen Kraus naveo je da spomeniku žrtvama holokausta nije mesto u Zagrebu.

Izvor: tportal.hr

Nedelja, 22.04.2018.

17:17

EPA/ANTONIO BAT

On je u emisiji "Nedeljom u dva", gde je gostovao povodom obeležavanja godišnjice stradanja u Jasenovcu, rekao da bi u Hrvatskoj trebalo podići spomenik žrtvama NDH.

Kraus je naveo da bi bio zadovoljan kada bi naredne godine bila održana jedna, umesto tri, komemoracije u Jasenovcu, ali da je za to potrebno razgovarati i doneti odluke, a ne da iz “Vlade zovu deset dana pred komemoraciju“.

Ipak, izrazio je zadovoljstvo državnom komemoracijom, gde je istaknuto, ono što je i on rekao na komemoraciji koju su organizovali pripadnici jevrejskih organizacija, da je to bio zločinački logor NDH u kojem je ubijeno više od 80.000 ljudi od čega preko 20.000 dece.

Razočaralo ga je jedino, kako piše Tportal, to što je bilo malo ljudi.

On je ukazao da bi voleo da se ovakve stavri ponavljaju prilikom drugih komemoracija jer je stratiša “ustaških terora mnogo“.

Kako kaže, nikakva međunarodna komisija o Jasenovcu nije potrebna.

“Dovoljno se zna o logoru Jasenovac, samo tu istinu treba izbaciti iz sebe i reći. Treba napraviti ono što su uradili Nemci koji su jasno rekli šta su Hitler i nacisti“, rekao je on, dodavši da je “svaki zločin – zločin, ali je ipak razlika ako su zločini počinjeni na osnovu rasnih zločina“.

Kako kaže, ne smatra da se bivša Jugoslavija i NDH mogu izjednačiti i smeta mu što hrvatski političari nikad ne govore o NDH, a da ne govore i o totalitarnim sistemima.

“Uvek moraju da se spomenu totalitarni sistemi. Ne može se reći NDH je bilo to i to i tačka“, dodao je on.

Kraus smatra da zbog relativizacije u obrazovanju deca pozovosno gledaju na ustaštvo.

Takođe, kako kaže, ako se kao što je Komisija za suočavanje za prošlošću zaključila da je u nekim situacijama dozvoljeno koristiti “za dom spremni“, onda dovijemo zbog HOS-ovaca u Splitu 10. aprila, datum kad je proglašena NDH.

“To je čista provokacija“, naglašava Kraus.

U Hrvatskoj, kako kaže, situacija je gora nego pre deset godina, a “pogoršala se dolaskom na čelo HDZ Tomislava Karamarka i predsedničkom kampanjom Kolinde Grabar Kitarović“.

“Tada na scenu stupa izraženi nacionalizam, ksenofobija i nepostojanje dijaloga“, rekao je on.

Dodao je da sa gradonačelnikom Zagreba ima dobar odnos, ali da neke stvari radi bez kosultovanja, kao što je na primer spomenik žrtvama holokausta.

“Spomenik holokaustu nema mesta u Zagrebu. Spomenik žrtvama holokausta postoji u Berlinu, gde mu je mesto. Ovde bi trebalo podići spomenik žrtvama NDH“, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: