Incident u Jasenovcu: Razvili zastavu "Za dom spremni"

Uoči službene komemoracie žrtvama Jasenovca dogodio se incident kada su dvojica muškaraca razvila zastavu HOS-a na kojoj stoji ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 22.04.2018.

10:40

Incident u Jasenovcu: Razvili zastavu
Foto: B92, arhiva

Kako javlja zagrebaćki portal "Indeks", muškarci su rekli da su HOS-ovci nevini i da su se borili protiv banjalučkog korpusa. Incident se nije dogodio u samom Spomen parku, već u mestu Jasenovac

Hrvatski politički vrh danas prisustvuje službenoj komemoraciji u znak sećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac.

Službenu državnu komemoraciju u Jasenovcu bojkotuju predstavnici svih manjina osim romske. Juče su počast žrtvama Jasenovca odali antifašisti, Srbi i SDP-ovci, a pre toga i predstavnici Jevreja.

Današnja komemoracija je treća komemoracija žrtvama Jasenovca ove sedmice.

Istovremeno, u obližnjem selu Mlaka, patrijarh srpski Irinej posetiće obnovljeni Hram Svetog proroka Ilije, gde će služuti molitvenu liturgiju u znak sećanja na obeležavanje 73. godišnjice od proboja jasenovačkih logoraša.

Liturgiji u Mlaki prisustvuju ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić i poslanici SDSS u Hrvatskom saboru Boris Milošević i Saša Milošević iz Srpskog narodnog veća.

Predsednica Kolinda Grabar Kitarović je poštu žrtvama u Spomen parku Jasenovac odala sama "u tišini", u četvrtak.

Komemoracija jasenovačkim žrtvama se u tri, odnosno četiri kolone održava već treću godinu za redom.

Tri godine hrvatski zvaničnici ne uspevaju da se obračunaju sa pojedincima koji veličaju ustaštvo i korišćenjem ustaških simbola, poput pokliča "za dom spremni".

Paniku u redovima hrvatskih zvaničnika proteklih dana, posebno nakon navodnog incidenta koji je u skupštini Srbije izazvao lider radikala Vojislav Šešelj, izazvala je najava da bi na današnji skup mogao doći ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, koji je to demantovao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: