"Klasična nepristojnost"; "U regionu kao da je 1998."

Osim ministra Dražena Bošnjakovića, niko od hrvatskih zvaničnika, koji su prisustvovali komemoraciji u Jasenovcu, nije komentarisao incident sa "za dom spremni"

Izvor: B92

Nedelja, 22.04.2018.

20:11

Foto: Tanjug/Antonio Bat

Mađutim, komentarisali su reakciju srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina.

"Ne sme se to više nikada ponoviti", rekao je kratko Bošnjaković, upitan da komentariše incident sa ustaškim pozdravom dvojice HOS-ovaca.

Ni američki ambasador u Hrvatskoj Robert Kohorst nije želeo da odgovori na novinarska pitanja o incidentu, rekavši da u Jasenovcu želi da se fokusira na žrtve, a ne na političke izjave.

Predsednik hrvatskog parlamenta Gordan Jandroković izrazio je nadu da je ovo poslednja godina da se komemoracija održava u više kolona, te da će se naći, kako je rekao, mudrosti, razboritosti, ali i hrabrosti, kao i međusobnog uvažavanja da bi naredne godine u Jasenovcu svi zajedno iskazali poštovanje žrtvama.

Naglasio je da ne želi da daje političke izjave, već da samo želi da iskaže pijetet žrtvama i osudi ustaški režim i zločin, koji nikome nije doneo ništa dobro.

Komentarušići, ipak, izjave srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina, kome je juče zabranjen ulazak u Hrvatsku, Jandroković kaže da smatra da je šteta da se sada ponavlja još jedna neprihvatljiva izjava i ponašanje čelnih ljudi srpske vlade, nakon provokacije Vojislava Šešelja tokom boravka hrvatske parlamentarne delegacije Srbiji i, kako je rekao, "loše reakcije domaćina u Narodnoj skupštini Srbije".

"Na njima je da razmisle šta žele", rekao je i dodao da je Hrvatska više puta ponovila spremnost da pomogne Srbiji na njenom putu u EU i izrazila želju za uspostavljanje što boljih bilateralnih odnosa.

"Ako oni misle da na ovaj način mogu delovati, vidljivo je da to tako neće ići", kazao je Jandroković.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović nije novinarima želeo da komentariše izjave Vulina i kratko rekao da su o odluci ministarstva spoljnih poslova o zabrani ulaska srpskog ministra u Hrvatsku blagovremeno obavešteni svi granični prelazi.

I ministar uprave Lovro Kuščević smatra da je hrvatska vlada odlučno reagovala na neprihvatljive Vulinove izjave proglasivši ga nepoželjnim u Hrvatskoj.

On smatra da zvaničnici Srbije moraju da, kako je rekao, "shvate da treba raditi na suživotu i miru, čemu takve izjave nikako ne doprinose".

Kuščević je rekao i da se ne radi o "verbalnom deliktu već klasičnom primeru nepristojnosti i nepoštovanju hrvatskih institucija".

"Na ovaj način je jasno poslata poruka Vulinu i svim u Vladi Srbije da se mora poštivati Republika Hrvatska", rekao je.

Kuščević smatra i da se hrvatska vlada jasno distancirala od svih totalitarnih režima - fašizma i komunizma.

"'Za dom spremni' nije primeren pozdrav. Kontekst HOS-a i Domovinskog rata nikako se ne može izjednačiti s ustaškim pokretom kojeg svi zajedno osuđujemo i zato smo i danas ovde da ga osudimo. Nikako nema politike zaborava već se provodi proaktivna politika zaštita nacionalnih manjina i svih državnih interesa", poručio je.

Upitan kako komentariše da su dvojica pripadnika HOS-a, na mestu gde je bila spomen-ploča u Jasenovcu, razvila zastavu HOS-a na kojem je ustaški pozdrav "za dom spremni", Kuščević je odgovorio da to nije video.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković naveo je da je zabrana ulaska Vulinu jasna poruka da Zagreb neće komentarisati takvo ponašanje.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić reagovao je na incident sa “za dom spremni“, te naveo da je to incident bez presedana.

"Nigde se i nikad u Evropi nije desilo da se tako nešto dogodi", rekao je Dačić u izjavi za Tanjug i istakao da očekujemo bezuslovnu osudu od hrvatskog rukovodstva.

"Zamislite da li je moguće da se prilikom komemoracija u Ausvicu ili Mauthauzenu pojavi transparent sa nacistickim pozdravom Zig hajl?! Očekujemo bezuslovnu osudu od hrvatskog rukovodstva, a ne relativizaciju događaja, koja u stvari znači relativizaciju zločina nad Srbima, Jevrejima i Romima. Takve osude nema, naprotiv, ustašama se podižu spomenici i nazivaju ulice i trgovi njihovim imenima", ukazao je Dačić. Sam ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da je odluka hrvatskog MSP “pokušaj da se ućutka neko ko govori istinu“.

"Najstrašnija istina o Jasenovcu jeste ne samo to što se dogodilo, već što sadašnja Hrvatska neće čak ni da se pokaje, neće da izrazi kajanje za ono što je uradila", istakao je Vulin.

Naveo je da nije ni planirao da ide u Jasenovac, gde komemoraciju održava hrvatska vlada.

"Zašto bih ja bio sa hrvatskom vladom? Ja sam hteo da budem sa svojim narodom u obnovljenoj crkvi u Mlaki... A, ne da budem sa hrvatskom vladom, gde nema ni Srba, ni Roma, ni Jevreja", rekao je Vulin.

Među srpskim zvaničnicima reakcija od ministarke i potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović koja je navela da zabrana Vulinu predstavlja kršenje najonsovnijih prava na kojima počiva Evropa.

"Sloboda kretanja i sloboda govora osnovna su prava na kojima poćiva Evropska unija. Međutim, ova evropska pravila u Hrvatskoj očigledno ne važe. A ako se ovakva odluka donese u vreme kada se Srbi, Jevreji, Romi i Hrvati sećaju stradanja u ustaškom logoru Jasenovac, onda ovakva zabrana ima i jednu potpuno drugu konotaciju i poruku", kaže Mihajlovićeva.

I ministar Rasim Ljajić navodi da je ovaj slučaj samo korak unazad u odnosima dve zemlje.

"Da smo se mi rukovodili izjavama koje su stizale iz Zagreba, mogli smo to da uradimo u prošlosti više puta", rekao je Ljajić.

On je dodao da odnose treba normalizovati i da je potrebno odluke donositi hladne glave, kako odnosi ne bi išli unazad.

"Umesto da rešavamo brojna otvorena pitanja koja imamo sa Hrvatskom, a imamo osam ili devet komisija koja rade na tome, mi otvaramo nova. To nije korak u dobrom pravcu", rekao je Ljajić.

Na pitanje N1 kakvi su komšijski odnosi u regionu, Ljajić odgovara “korak napred, korak nazad“.

“Kao i uvek, kao da je 1998, a ne 2018. generalno u celom regionu”, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: