"Ubijeni je bio važan član, ubila ga je izdajnička ruka"

Islamski ekstremistički Hamas potvrdio je da je Palestinac koji je ubijen u Maleziji, bio važan član organizacije.

Izvor: Beta

Subota, 21.04.2018.

22:21

Ilustracija: GettyImages

Organizacija je ovim saopštenjem podstakla sumnje da Izrael stoji iza njegovog ubistva pošto je lider Islamskog džihada već za to optužio izraelski Mosad.

Hamas je saopštio da je palestinski inženjer Fadi al-Bač bio njegov "lojalan" član, ali nije obelodanio detalje o njegovim naučnim dostignućima, već je samo naveo da je učestvovao u međunarodnim forumima u oblasti energetike.

Hamas, za razliku od manje organizacije Islamski džihad, nije osudio Izrael, navodeći samo da je "pogubljen od izdajničke ruke".

Rođaci Al-Bača izrazili su uverenje da Izrael stoji iza ubistva.

Malezijska policija saopštila je da su njega ubila dvojica napadača koji su ispalili najmanje osam metaka sa motora ispred džamije u Kuala Lumpuru.

Na snimku nadzorne kamere vidi se da su ga ubice čekale skoro dvadeset minuta.

Osim što je povezan s Hamasom, žrtva je rođak Kaleda al-Bača jednog od lidera Islamskog džihada, koji je prvi osudio Mosad za ubistvo mladog inženjera.

Izraelska vlada ništa nije komentarisala, ali AP podseća da je Izrael više puta ciljao tražene palestinske ekstremiste u smelim operacijama širom sveta i da je bio povezan i s drugim pogubljenima, iako ih nikada nije priznao.

Al-Bač je bio predavač na Britanskom malezijskom institutu. Živeo je tamo sa porodicom poslednjih osam godina i bio imam u lokalnoj džamiji.

Izraelski mediji navode da je bio duboko umešan u razvoj programa dronova Hamasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: