"Spremni smo i na akcije koje SAD ne mogu da očekuju"

Iranska organizacija za atomsku energiju spremna je i na "očekivane i na neočekivane" reakcije, ako se SAD povuku iz sporazuma o nuklearnom programu Irana.

Izvor: B92

Subota, 21.04.2018.

16:45

Ilustracija: Thinkstock

To je izjavio predsednik Irana Hasan Rohani.

"Naša organizacija za atomsku energiju je u potpunosti spremna i za akcije koje oni očekuju i za one koje ne očekuju", rekao je Rohani bez objašnjenja u svom obraćanju koje je emitovala državna televizija Irana, prenosi Rojters.

Kako agencija navodi, taj komentar se može odnositi na pretnju koju je izneo američki predsednik Donald Tramp, da će SAD napustiti iranski nuklearni sporazum sledećeg meseca.

Tim sporazumom potpisanim između Irana i šest svetskih sila (SAD, Rusijom, Nemačkom, Velikom Britanijom, Francuskom i Kinom), postignutim 2013. propisano je da Iran obustavi svoj nuklearni program u zamenu za smanjenje sankcija.

Tramp je, međutim, u prethodnom periodu ovaj sporazum okarakterisao kao jedan od nagorih ikada sklopljenih sporazuma, a u januaru je postavio ultimatum Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj, navodeći da moraju da se usaglase o popravljanju onoga što SAD vide kao "mane" tog sporazuma, u suprotnom će odbiti da produži smanjenje sankcija njegove zemlje.

Poslednji rok je 12. maj, kada će SAD ponovo u potpunosti uvesti sankcije Iranu, osim ako Tramp ne izda drugačiju izvršnu naredbu, objašnjava agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: