Pupovac: Incident pokazuje opterećenost odnosa SRB I HR

Predsednik SNV i poslanik u Hrvatskom saboru, Milorad Pupovac, izjavio je da su hrvatsko-srpski odnosi opterećeni nerešenim pitanjima ratnih zločina,.

Izvor: B92

Subota, 21.04.2018.

13:15

Pupovac: Incident pokazuje opterećenost odnosa SRB I HR
Foto: B92, arhiva

On je dodao da su odnosi dveju zemalja opterećeni i nedostatkom svesti o tome kakvi su ratni zločini počinjeni, time što se i dalje više pažnje posvećuje onima koji su odgovorni za ratne zločine nego li žrtvama.

Događaj u Beogradu, zbog kojeg je hrvatska parlamentarna delegacija prekinula posetu Srbiji u sredu, to jasno pokazuje, smatra Pupovac i ističe da veruje da neće mnogo vremena proći do nove posete.

Ukazao je da to isto pokazuje i ono što je on juče iskusio u Saboru - vređanje od dela zastupnika na spomen srpskih žrtava u Oluji i Bljesku.

Pupovac je, naime, juče u Saboru prekinuo svoje izlaganje zbog neprimerenog dobacivanja i zviždanja dela poslanika na njegov pomen srpskih žrtava u hrvatskim ratnim operacjiama.

Na opasku da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da ga prvi put vidi ozbiljno zabrinutog, Pupovac u intervjuu za "Jutarnji list" kaže:

"Zabrinut sam zbog opasnog istorijskog revizionizma. Osuda onoga što se dogodilo u Vukovaru, progona Srba u Oluji, nužna je i na hrvatskoj i na srpskoj strani. Važno je da deca i javnost znaju šta je šta. Državne politike moraju shvatiti da bez te svesti neće imati slobodne nacije i slobodne države i nužno hrvatsko-srpsko, neću reći partnerstvo, ali saradnju. Bez toga idemo u pravcu vrlo, vrlo loše budućnosti".

Pupovac je istakao da sve ove godine njega proglašavaju "ovlašćenom i odgovornom osobom" za pitanje treba li Srbija da se izvini Hrvatskoj.

"Danas moram reći da mi je dosta! Dosta mi je da me drže taocem u stvarima u kojima nemam nikakve odgovornosti, dosta mi je da se na mene želi navaliti kolektivna odgovornost. A to što je Vojislav Šešelj prolazeći pored nas opsovao ustašku majku svima nama, a to znači i meni, to, naravno, te društveno-političke radnike na mestu novinara ne zanima".

Pupovac smatra da novinari nemaju "oko i uho za tu vrstu suptilnih detalja".

Objasnio je da poseta Beogradu počela na najboji mogući način, na prvom sastanku otvorene su teme od vitalnog interesa za Hrvatsku i Srbiju; stabilnost u regiji i njena evropska perspektiva…

"Delegacija nije znala celu dimenziju incidenta. Ono što su članovi delegacije čuli bile su uvrede i preko toga je većina prešla. Nekoliko sati posle došla je informacija o skrnavljenju državne zastave, što je prevagnulo u donošenju odluke o povratku. Žao mi je što je ta prva poseta predsednika Sabora Skupštini Srbije od osamostaljenja završila na takav način, što je nanesena šteta i Srbiji i hrvatsko-srpskim odnosima. Nadam se nećemo dugo čekati na novu posetu", rekao je Pupovac, koji je i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: