"Ako udarimo mogu da beže samo u more" - "Prst na obaraču"

Visoki komandant Iranske revolucionarne garde Hosein Salami ocenio je da Izraelci "neće imati gde da beže, sem u more", u slučaju udara Irana.

Izvor: Beta

Petak, 20.04.2018.

20:58

Ilustracija: Thinkstock

Sa druge strane, izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman rekao je da Izrael nikada nije bio spremniji za opšti oružani sukob.

"Prst je na obaraču i rakete su spremne u svakom trenutku u kome neprijatelj izvodi nešto protiv nas i mi ćemo ih ispaliti", rekao je brigadni general Salami u Teheranu pre tradicionalne molitve muslimana petkom u podne.

On je dodao da Iran vrlo dobro poznaje Izrael, za koji je rekao da je vrlo ranjiv zbog uske teritorije, i da je opkoljen sa svih strana, misleći na Siriju i Liban na severu i Sredozemno more na Zapadu.

"Nemojte se pouzdati u vaše vojne baze jer su one na dometu i mi ih možemo napasti da ih sprečimo", rekao je iranski oficir ocenivši dam je otpor Izraelu mnogo jači nego ranije i da ne bi trebalo da svoje nade polaže u SAD i Veliku Britaniju jer će nestati pre nego što saveznici stignu da mu pomognu.

Liberman je tokom posete jugu Izraela blizu pojasa Gaze odgovorio na te pretnje, rekavši da ne bi trebalo iskušavati izraelsku vojsku, ni državu Izrael.

"Spremni smo na svaki scenario. Nikada nije bilo takve spremnosti i volje i u vojsci i među narodom Izraela", rekao je on.

Najnovija napetost između te dve neprijateljske zemlje izbila je nakon udara iz vazduha na sirijsku vojnu bazu 9. aprila u kome je poginulo 14 ljudi, uključujući sedam Iranaca.

Iran, Sirija i Rusija su za taj napad optužili Izrael, a ta zemlja to nije priznala. Napadnut je navodno unapređeni iranski sistem protiv vazdušne odbrane koji je nedavno instaliran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: