"Inspektori tu, ali Rusi ometaju - cilj da dokazi nestanu"

Rusija ometa međunarodnim inspektorima pristup mestu navodnog napada hemijskim oružjem u Dumi, kaže francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv le Drijan.

Izvor: Tanjug

Petak, 20.04.2018.

19:33

Ilustracija: Thinkstock

Stručnjaci iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) stigli su prošlog vikenda u Damask kako bi ispitali mesto navodnog napada u obližnjoj Dumi, u kojem je navodno ubijeno više desetina ljudi, nakon čega su SAD, Francuska i Britanija pokrenule raketne napade na Siriju.

"U ovom trenutku, inspektori iz OZHO i dalje nemaju pristup mestu napada gasom u Dumi", tvrdi Le Drijan u pisanom saopštenju.

On smatra da je cilj opstrukcije "verovatno da se osigura da nestanu dokazi napada", preneo je Rojters.

Le Drijan je naglasio da bi inspektori OZHO morali da imaju potpun, hitan i neometan pristup mestu navodnog napada.

Portparolka Stejt departmenta Heder Nojert prethodno je rekla da SAD imaju verodostrojne informacije da Rusija i Sirija pokušavaju da "očiste" mesto navodnog hemijskog napada u Dumi, dok istovremeno nastoje da odlože ulazak inspektora iz OZHO.

Ona tvrdi da su ruski zvaničnici sa sirijskim režimom takođe radili na tome da očiste lokacije napada i uklone inkriminišuće dokaze o upotrebi hemijskog oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: