Grabar Kitarović odala poštu žrtvama Jasenovca

Zagreb -- Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović odala je poštu žrtvama Jasenovca.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA ANTONIO BAT
EPA ANTONIO BAT

U knjigu utisaka je upisala da joj dolazak u Spome-područje logora Jasenovac uvek priziva osećaje dubokog žaljenja zbog zločina koji su tu počinjeni i pijeteta prema svim nevinim žrtvama.

"Nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime. Republika Hrvatska kao demokratska država, nastala na zasadama svih pozitivnih vrednosti istorijske borbe hrvatskoga naroda za slobodu, među kojima je i antifašizam, bezrezervo osuđuje zločine počinjene u ovom logoru te s poštovanjem trajno čuva sećanje na sve njegove stradalnike, u jedinstvenoj opredeljenosti za poštovanje ljudskih prava svih svojih građana, kao jamstva napretka i mira“, napisala je Kitarovićeva u Knjigu utisaka.

Kitarovićeva je u Spomen-park Jasenovac došla u pratnji Ivana Zvonimira Čička, izaslanika predsednice na državnoj komemoraciji žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora Jasenovac koja će biti održana u nedelju, 22. aprila, saopšteno je iz Kabineta hrvatske predsednice.

I ove, kao i prethodnie dve godine, komemoracije u Jasenovcu se održavaju odvojeno - najpre su komemoraciju održali predstavnici jevrejskih organizacija u Hrvatskoj, zatim će sutra to učiniti predstavnici antifašističkih organizacija i Srpskog nacionalnog veća, a u nedelju će biti održava državna komemoracija.

Inače, u logoru Jasenovac, ustaskoj "fabrici smrti" je od 1941. do 1945.ubijeno oko 700.000 - Jevreja, Sba i Roma.

Region

strana 1 od 116 idi na stranu