"Nema opasnosti od migrantskog talasa na Balkanu"

Ministar unutrašnjih poslova Makedonije Oliver Spasovski izjavio je da trenutno ne postoji opasnost od novog migrantskog talasa na "Balkanskoj ruti".

Izvor: B92

Četvrtak, 19.04.2018.

17:33

"Bezbednosne informacije i analize trenutno ne ukrazuju da postoji opasnost od novog migrantskog talasa na takozvanoj balkanskoj ruti", rekao je Spasovski novinarima u Ohridu, gde učestvuje na generalnoj skupštini šefova policija zemalja jugoistošne Evrope.

Ipak, dodao je, Makedonija je spremna da u svakom trenutku odgovarajuće reaguje ukoliko migrantska kriza pnovo dobije na intenzitetu, ističući da zasada nema nikavih informacija koje bi trebalo da zabrinjavaju.

Na pitanje o eventualnom aktiviranju migrantske rute zbog događanaj na Bliskom istoku i odnosa između EU i Turske, Spasovski je rekao da Makedonska policija južnu granicu (sa Grčkom) kontroliše pojačano, uz pomoć više zemalja regiona i EU.

"U završnoj smo fazi sklapanja dogovora sa Fronteksom, što isto može da pomogne zaštiti granice (Makedonije). Taj dogovr će značiti direktnu pomoć EU u obezbedivanju južne granice od eventualnog novog migrantskog talasa", rekao je makedonski ministar policije Oliver Spasovski.

Evropska unija je identifikovala region Zapadnog Balkana kao "ulazna vrata za migrante", a u 2015. i u prvoj polovini 2016. godine kroz Makedoniju prema Zapadnoj Evropi prošlo je između 800.000 i jednog miliona migranata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: