DW: Merkel u dilemi zvanoj Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron ima ambiciozne planove za reformu EU i evrozone, ali su u Berlinu za sada uzdržani, piše Dojče vele.

Izvor: Dojèe vele

Četvrtak, 19.04.2018.

08:47

DW: Merkel u dilemi zvanoj Makron
Getty Images / Thomas Lohnes / Stringer

Kako se navodi, Angela Merkel nema više neograničeno poverenje, a sve je više onih koji pitaju da li su reforme dobre za Nemačku.

“Važno je voditi kritičku debatu o tome šta znači Evropa“, rekao je Emanuel Makron u govoru pred Evropskim parlamentom u Strazburu.

Francuski predsednik bi da raspravlja, ni manje ni više, o “budućnosti Evrope“ koja treba da počne reformorm EU i evrozone. U četvrtak dolazi u Berlin, a tamo se o njegovim idejama već žustro debatuje.

To nije bilo uvek tako. Nedugo nakon pobede Makrona na izborima, u Nemačkoj je naširoko hvaljen njegov reformski polet. Nekoliko meseci kasnije je Alternativa za Nemačku, osnovana isprva kao stranka koja se protivi evropskoj valuti, odličnim rezultatom ušla u Bundestag. Usledilo je najmučnije sastavljanje vlade u posleratnoj istoriji i to je izgubljeno vreme u kojem Makron nije imao sagovornika sa kojim bi pričao o reformi EU.

Iako je jasno da se sagovornica i dalje zove Angela Merkel, dugogodišnja nemačka kancelarka ima svoje razloge da ne deli Makronovu euforiju. Šef Jelisejske palate bi da monetarna unija ima sopstveni budžet, ministra finansija, sopstveni monetarni fond kao i zajednički budžet kojim bi se garantovalo za banke. To je čak i evropejki Merkel previše.

A nemački interesi?

Dok kancelarka svoje rezerve prema predlogu iz susedstva iznosi uzdržano, njene partijske kolege iz redova Demohrišćana govore jasnije. “Najpre treba videti da li su predlozi predsednika Makrona u interesu Nemačke“, rekao je Joahim Pfajfer, poslanik CDU zadužen za ekonomska pitanja. Bavarski konzervativac i donedavno ministar Aleksander Dobrint striktno odbija ideju o ministarstvu finansija evrozone.

Nađe se i po koji poštovalac Makronovih ideja među nemačkim konzervativcima. Recimo Norbert Retgen, poslanik CDU i ranije ministar zaštite životne sredine.

“Nemački koalicioni sporazum je prvi odgovor Makronu“, kaže Retgen za DW. “Duboko smo uvereni da nema konflikta interesa naših građana i nove definicije Evrope.“ Dodaje da stranke CDU i CSU neće kancelarki sužavati pregovarački prostor. Poslanici tih stranaka planiraju sastanaka na kojem će govoriti samo o reformi EU.

Pa ipak, iz većine izjava demohrišćana može se zaključiti da poverenje u Merkel više nije bezgranično. Većina političara insistira na tome da se pitanja finansijske politike ne smeju sasvim izbiti iz ruku nemačkog parlamenta i predati nekakvom ministarstvu finansija evrozone.

To nećkanje CDU i CSU nailazi na neodobravanje iz redova nemačkih Socijaldemokrata koji su manji partner u vlasti. Andrea Nales, šefica poslaničke grupe SPD, podseća da u koalicionom ugovoru stoji i naslov “Novi početak za Evropu“.

“Živimo u doba u kojima nam treba više, a ne manje Evrope“, rekao je i novi šef diplomatije Hajko Mas (SPD). Na pitanje da li i nemačke Socijaldemokrate ostavljaju Makrona na vetrometini, on je odgovorio. “Naravno da nećemo ignorisati ispruženu Makronovu ruku, ali ćemo sadržinski diskutovati o pojedinim predlozima.“

SPD takođe ima bitne igrače koji nisu oduševljeni Makronovim predlozima. Vršilac dužnosti šefa stranke i ministar finansija Olaf Šolc važi za vernog nastavljača finansijske politike Volganga Šojblea (CDU). Šolc je veoma uzdržan prema reformi evrozone.

Evropa nisu samo Nemačka i Francuska

“Zahtevam od savezne kancelarke i šefova poslaničkih grupa Socijaldemokrata i Demohrišćana da ove sedmice formulišu jasne i konkretne pristanke na Markonove predloge“, rekao je Anton Hofrajter, šef poslaničkog kluba opozicionih Zelenih. “Istorijski projekat Evrope ne sme da propadne zbog nacionalnog egoizma i politikantske malodušnosti ove nemačke vlade.“

Bez podrške iz Berlina bi francuski predsednik mogao da stavi svoje predloge u fioku. No i sa tom podrškom stvar je daleko od gotove. “Ne zaboravite da Evropa nije samo nemačko-francuska“, podsetio ga je Žan-Klod Junker, predsednik Evropske komisije. Kritičkih glasova ima i sa desna i sa leva.

Makron je kod kuće pod sve većim pritiskom. Nakon što je furiozno dobio predsedničke i parlamentarne izbore, želeo je da prve rezultate isporuči do evropskih izbora početkom sledeće godine.

A Angela Merkel? Ona kaže da se raduje što Makron u četvrtak dolazi u Berlin da pričaju o reformama. “Do juna ćemo naći zajednička rešenja sa Francuskom“, kaže kancelarka. Nemačka želi da doprinese reformi sopstvenim predlozima o zajedničkoj odbrambenoj politici. Kočničarka? To ona i njena vlada neće biti, dodala je Merkel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: