Igor Jurić uputio pismo Vučiću, Brnabićevoj i Gojkovićevoj

Otac ubijene Tijane Jurić uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i predsednici Skupštine Maji Gojković.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Kako piše “Blic”, Igor Jurić je uputio molbu zvaničnicima da svojim autoritetom učine da se inicijativa da se u krivični zakon uvede doživotni zatvor za ubice dece nađe pred poslanicima.

"Obraćam vam se lično, verujući da snagom autoriteta možete učiniti ono što je 158.560 ljudi svojim potpisom zatražilo pre šest meseci putem građanske inicijative - uvođenje kazne dožitovnog zatvora za ubice dece", navodi se u pismu.

U pismu predsedniku, premijerki i predsednici skupštine, Jurić kaže da im se obraća lično, jer veruje da mogu učiniti sve da toliki broj potpisa "neko ko je za to nadležan shvati krajnje ozibljno i učini da ne budu tek puki vapaji niz vetar dok novinske stupce pune vesti o stradanju dece".

"Zadnji je čas jer reč je o pošasti koja je uzela maha toliko da se već pretvorila u uobičajenu vest i statistiku. U nadi da ćete razumeti ovaj ljudski vapaj i učiniti sve da pokrenete minsitre i poslanike, dok zaista ne bude prekasno", navodi se u pismu koje prenosi "Blic".

Igor Jurić, iz Subotice, čija 15-godišnja kćerka Tijana je ubijena u julu 2014. godine, osnovao je Fondaciju "Tijana Jurić" sa ciljem da se poboljša bezbednost dece i sačuva uspomena na Tijanu. Kao rezultat, u julu naredne godine izmenjen je Zakon o policiji, nazvan "Tijanin zakon".

On je, zatim, pokrenuo inicijativu za uvođenje kazne doživotnog zatvora za počinioce najtežih oblika teških krivičnih dela koja su za posledicu imala smrt deteta, maloletnika ili trudne žene.

"Ovo nije moja borba, već moja inicijativa za zajedničku borbu protiv pošasti koja je uzela maha i kojoj se mora stati na put najodlučnijom merom - kažnom doživortnog zatvora. Alternativa, verujte ne postoji", naveo je Jurić u pismu.

strana 1 od 145 idi na stranu